Predsednikov poziv podelio civilno društvo 1Foto: Pixabay/ Ventus17

Predstavnici civilnog sektora nezvanično za Danas navode da očekuju prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanku koji se 31. marta održava u okviru takozvanog „unutrašnjeg dijaloga“ na temu Kosova.

Prema rečima naših sagovornika, „vlada izuzetno veliko interesovanje“ za razgovore u kojima će učestvovati članovi Nacionalnog konventa o EU iz radne grupe za Poglavlje 35, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja, i članovi drugih radnih grupa, a biće organizovana tri panela.

Izvori Danasa kažu da će pre 31. marta biti održan i jedan pripremni sastanak „radi konačnog dogovora“, a da je poziv za razgovore stigao od koordinatora radne grupe za Poglavlje 35, Dragiše Mijačića, kao i da se oni koji žele da govore unapred prijavljuju.

„Postojalo je neslaganje među pripadnicima civilnog društva oko pitanja kao što su format i agenda skupa, ali je na kraju postignut dogovor. Prvobitno je bilo planirano da se razgovori vode ove sedmice, 23. marta, ali su otkazani zbog zauzetosti zvaničnika Srbije, odnosno odsustva Vučića iz zemlje“, kažu naši sagovornici.

S druge strane, Centar za praktičnu politiku, na čijem čelu je Dragan Popović, koji je nekada bio koordinator radne grupe za Poglavlje 35, javno je pozvao sve organizacije civilnog društva da odbiju učešće u „unutrašnjem dijalogu“.

„Da bi dijalog ispunio svrhu i da bi se uopšte nazvao tim imenom, moraju se uspostaviti osnovni preduslovi – slobodni mediji i kultura dijaloga u društvu. Nemoguće je voditi javni dijalog uz strogo kontrolisane medije i atmosferu u kojoj se svi koji misle drugačije od trenutne vlasti proglašavaju za neprijatelje i izdajnike. Dijalog takođe mora sadržati temu, tj. mora se znati o čemu se tačno razgovara i šta je cilj celog procesa. Takozvani unutrašnji dijalog koji se organizuje na inicijativu Aleksandra Vučića ne ispunjava nijednu od ovih pretpostavki i nema nikakvog osnova da se uopšte smatra dijalogom. U pitanju je nekoliko zatvorenih okruglih stolova gde se neki ljudi, odabrani po nepoznatim kriterijumima, sastaju sa funkcionerima vlasti“, navodi se u saopštenju Centra za praktičnu politiku.

Pojedini izvori Danasa tvrde i da će, pored pitanja Kosova, neki od govornika „gotovo sigurno pomenuti u svojim obraćanjima i vladavinu prava i demokratske principe“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari