Predsedništvo DSK utvrdilo predloge ministara u novoj Vladi Kosova 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova (DSK) donelo je večeras odluku o tome ko će iz redova te stranke biti zamenik premijera i ministri u nlvoj vladi koju treba da formira mandatar Avdulah Hoti (DSK).

Lider DSK Isa Mustafa i kandidat za premijera Hoti su posle sednice Predsedništva stranke novinarima kazali da će zamenik premijera iz te stranke biti Dritan Seljamaj.

Sadašnja ministarka obrazovanja Hikmete Bajrami iz DSK-a postaće ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši ostaje ministar kulture, dok je Agim Veljiu kandidiat za ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

Arban Abraši biće ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, a Besian Mustafa će ostati na čelu Ministarstva poljoprivrede.

Anton Čuni ostaje na čelu Ministarstva odbrane.

Za zamenika premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova je predložen Besnik Tahiri.

ABK, pored prvog zamenika premijera, dobija i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, gde je kandidat za ministra Meljiza Haradinaj, Ministarstvo pravde će voditi Seljim Seljimi, Ministarstvo ekonomije Bljerim Kuči, dok bi Ram Ljika mogao da bude ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa će imati jednog zamenika premijera i tri ministarstva, ali još nema zvaničnih informacija o predloženim kandidatima.

Hoti je prethodno izjavio da će Srpska lista dobiti dva ministarstva i da će jedan od ministara biti i zamenik premijera.

Najavljeno je da će nova vlada biti izglasana sutra na vanrednoj sednici Skupštine Kosova čiji je početak zakazan za 11.00 sati.

Mustafa: Nismo pregovarali o izboru predsednika Kosova

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je večeras da sa partnerima sa kojima sutra formira vladu nisu pregovarali o izboru predsednika Kosova posle isteka mandata Hašimu Tačiju, već će u februaru otvoriti raspravu u parlamentu o tome i pokušati da reše to pitanje, kako bi izbegli prevremene izbore.

„Niko nema moć da obezbedi glasove kojima bi se mogao izabrati predsednik. Bilo je drugačije sa Samoopredeljenjem, jer smo imali skoro 50 odsto glasova u Skupštini”, rekao je Mustafa, prenosi televizija Kljan Kosova.

Kao DSK, nismo preuzeli nikakvu obavezu i to pitanje ostaje da se reši kada dođe vreme, a do tada moramop da razgovaramo sa svima“, rekao je Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari