Predstavnici opozicije usvojili Predlog Sporazuma sa narodom (PDF) 1Savez za Srbiju Foto: V. Stojsavljević (arhiva)

Predstavnici opozicije, odgovarajući na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“, usvojili su tekst Sporazuma sa narodom od sedam tačaka, kao predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju (Dragan Đilas, Boško Obradović – Dveri, Zoran Lutovac – Demokratska stranka, Nebojša Zelenović – Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović – Zdrava Srbija, Borko Stefanović – Levica Srbije, Vuk Jeremić – Narodna stranka, Slaviša Ristić – Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“, Janko Veselinović – Pokret za preokret, Željko Veselinović – USS Sloga), Jovan Jovanović – Građanska platforma, Zoran Živković – Nova stranka, Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura – Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Ceo tekst dokumenta možete pročitati ovde u PDF formatu.

Ovim Sporazumom opozicija se obavezuje da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Takođe se obavezuje i da će se „suprotstavljati nasilju“ i zaštititi sve ugrožene građane „koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Predstavnici opozicije obavezali su se i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.

Sporazum sa narodom čine i dva priloga – ranije potpisani Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora i Definisane obaveze Vlade stručnjaka. Kako se navodi, Vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka.

To su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, nezavisnosti Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

Zatim, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja.

Kao zadaci Vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu, ističe se u saopštenju.

Sporazum sa narodom potpisnici će ponuditi predstavnicima protesta „1 od 5 miliona“, ali i ostalim građanima Srbije, i spremni su da prihvate svaki sud javnosti – politički i moralni. Dogovoreno je i da ovaj dokument ostane otvoren za pristupanje drugih potpisnika, te da će se nastaviti zajednički protesti širom Srbije do ispunjenja svih zahteva.

Obradović: Sporazum sa narodom pravi odgovor na zahteve protesta

„Ovo je ozbiljan krovni dokument koji daje smernice kako do smene Vučića i kako treba da izgleda Srbija posle ove kriminalne vlasti. Veoma je važno da ostanemo zajedno na protestima i da svi zajedno stanemo iza ovog sporazuma“, izjavio predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari