Predstavnici opozicije: Vlast nema hrabrosti za razmenu mišljenja 1Foto: B. C.

Predstavnici vlasti ne umeju da učestvuju u civilizovanoj raspravi. Oni nemaju hrabrosti za razmenu mišljenja, zaključak je otvorenog stola “Dijalog vlasti i opozicije” na kojem predstavnika vlasti nije bilo.

Na okruglom stolu na štandu lista Danas na Media marketu svoja mišljenja suočili su pak lideri opozicionih stranaka – Vuk Jeremić iz Narodne stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, Zoran Živković iz Nove stranke i Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana.

Na pitanje zašto predstavnici vlasti iako su pozvani nisu prisutni na Danasovom okruglom stolu Vuk Jeremić je odgovorio da vlast ne može biti deo civilizovane rasprave.

– Ovde smo da vodimo civilizovani dijalog. Vlast ne može da bude deo takve rasprave. Ti dijalozi mogu izgledati kao oni što su bili na FPN-u, ali suštinske rasprave, konfrontacije argumenata toga danas u Srbiji nema. To nije moguće i zbog toga se nalazimo pred teškim izborom kako da se izborimo za suštinsku promenu sistema, istakao je predsednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju.

On je dodao da ta stranka ostaje pri odluci da bojkotuje naredne parlamentarne izbore.

– Ta odluka se neće promeniti. Dva voza su krenula iz stanice. Jedan je krenuo ka izborima, unutra su Aleksandar Vučić, Jutka, Željko Mitrović, a drugi je krenuo prema bojkotu. Njihovi se putevi se neće preseći. Nema preterano mnogo smisla ubeđivati bilo koga kojim putem da krene, razgovaramo sa građanima zašto mislimo da je to jedini put za suštinsku promenu u Srbiji, kazao je Jeremić.

Tatjana Macura, predsednica Stranke moderne Srbije, naglasila je da ne može da uporedi ovu tribinu sa razgovorima na FPN-u.

– Dijalog vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka nije otvoren za javnost pa vlast nema problem da suoči stavove sa opozicijom. Vlast nema hrabrosti da uđe u direktnu razmenu mišljenja, u nekontrolisanim uslovima, sa nekim ko ne deli njihove vrednosti, ocenila je ona.

Žao joj je, dodala je, što je deo opozicije odustao od demokratskih izbora prerano.

– Za mene je to odustajanje od borbe. To je lakši put. Linija manjeg otpora. Težu put je izaći na megdan i van i unutar institucija. Ovako smo dozvolili vlasti da nas predstave kao kukavice. Stranka moderna Srbije će do poslednjeg trenutka uložiti sve napore da stvori uslove za demokratske uslove, precizirala je Macura.

I predsednik Nove stranke Zoran Živković kazao je svoje mišljenje o neprisustvu predstavnika vlasti na ovoj tribini – “Sedam godina oni ne izlaze na megdan rečima jer nemaju šta da kažu, jer će biti uhvaćeni u laži i zato što se plaše”.

– To kako se oni (SNS) ponašaju je isto kao što se ponašao Slobodan Milošević. On je bio lud i hrabar. Vučić je za razliku od njega kukavica pa, hvala bogu, nije započeo rat, smatra on.

Ispričao je i kako vidi mogućnost promene vlasti.

– Opozicija bi trebalo da se od sutra bori za izborne uslove, da imamo kontrolore, da imamo ravnopravne uslove na RTS-u. Drugi korak je da se na izbore izađe u dve kolone, jedna eurofanatična druga euroskeptična, da osvojimo pet gradova i pet beogradskih opština, objasnio je Živković.

U ovoj trci živce ostavite kod kuće i zaboravite vreme kao pojam. Dokle me budete pitali kad će – neće. Mi ovu vlast zaslužujemo, jedan razlog je i to što smo 5. oktobra zaspali i mislili da je sve gotovo, kazao je predsednik Pokreta slobodnih građana.

Prema njegovim rečima, predstavnici opozicije su se dogovorili da nema potrebe da se “glođu”.

– Mi imamo istog neprijatelja. Razlikujemo se samo u vidovima borbe. Tu sam da privučem nove ljude, apstinente, da PSG bude garant da se 5. na 6. oktobar neće prespavati, naglasio je Trifunović.

On je kazao i da je predstavncima vlasti stalo da opozicione stranke izađu na izbore pod njihovom uslovima.

– Bitno je da se lopta oko izbora prebaci na “Evropu”. U politici je vrlo gadno zakucavati stvari pogotovo devet ili 12 meseci ranije, dodao je on.

Ocenio da nikad nijedan bojkot nije doneo rezultate osim ako nakon njega nije usledilo nasilno preuzimanje vlasti.

– Treba pratiti stvari, biti inteligentan, reagovati u sekundi. Nisam ni za ni protiv bojkota, ja se za fer izborne uslove borim. Ako ne bude takvih uslova, ja ću da kažem “Mi idemo u bojkot”, zaključio je on.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/720352788481473/

Partneri Danasa na Media Market-u

Tokom svih pet dana posetioci štanda lista Danas na sajmu medija „Media Market“, u Hali 3 Beogradskog sajma, moći će da naprave fotografije ili gif animacije na Slik Slik Photobooth aparatu koje dobijaju direktno na svoj mejl.

Još danas posetioci mogu da učestvuju i u kvizu „Istina ili laž“ koji je priredio Istinomer, a za učešće sleduje nagrada u vidu platnenog cegera.

Na štandu Danasa sve do nedelje 27. oktobra traje i ekološka kampanja koju je pokrenuo naš list, a u okviru koje svako ko odloži plastične kese u specijalno izrađeni kontejner na našem štandu u zamenu dobija biorazgradivu torbu sa citatima Ive Andrića i Nikole Tesle, koje smo izradili zajedno sa SBB fondacijom.

Napitke od kafe za učesnike programa na našem štandu i zaposlene obezbedila je Barcaffee Perfetto i to tri vrste ukusa – espreso, kafe late i kapućino.

Predstavnici opozicije: Vlast nema hrabrosti za razmenu mišljenja 2
Foto: B.C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari