Prekršajne prijave za članove Dveri zbog učešća na protestu u vreme policijskog časa 1Foto: Boško OBradović/Tviter (arhiva)

 Gradska organizacija Dveri u Čačku saopštila je da je više njihovih članova, među kojima su i odbornici u lokalnoj Skupštini, dobilo prekršajne prijave zbog učešća na protestu koji je održan 2. maja u tom gradu, u vreme policijskog časa.

Dveri su u današnjem saopštenju ocenile da je u pitanju „još jedan politički motivisan sudski proces“ protiv njih.

„U proteklih par dana intezivno stižu pozivi od strane Prekršajnog suda u Čačku na adrese gradskih odbornika i članova Gradske organizacije Dveri.

Da li smo svedoci, na samom kraju druge dekade 21. veka, još jednog politički motivisanog sudskog procesa protiv političkih neistomišljenika, pitali su u saopštenju.

Kao razlog za pokretanje prekršajnih postupaka navedeno da su 2. maja izvršili prekršaj o ograničenoj slobodi kretanja pojedinaca po uredbi Vlade Srbije.

Dveri su navele da je Advokatska komora Srbije te uredbe ocenila kao neustave, dok je proglašenje vanrednog stanja ocenila kao nezakonit čin.

„Na taj dan pripadnici pokreta Dveri su se nalazili na poziciji ustavobranitelja i uzbunjivača javnosti sa ciljem da je upozore i pošalju poruku nadležnim organima da reaguju i spreče učestale pojave koje su prethodile prethodnih dana, kao i odbrane Ustav i zakone, usled realne opasnosti da država Srbija dodje u stanje anarhije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su tih dana određene grupe ljudi, koje su Dveri ocenile kao „huligane“, činili brojna dela protiv zakona – neovlašćeno upadali na tuđe krovove zgrada, koristili pirotehnička sredstva čime su ugrožavli fizički integritet stanara i dovodili ih u neposrednu opasnost, kao i njihovu imovinu.

„Ali oni su se najpre slobodno šetali tokom policijskog časa za kriminalne potrebe Srpske napredne stranke, dok smo svi mi bili zarobljeni u stanovima“, navodi se u saopštenju.

Iz Dveri su naveli da su sudske pozive dobili pripadnici tog pokreta koji nisu nikada bili u sukobu sa zakonom, niti se nalaze u „krivičnoj evidenciji Srbije“.

„Među njima se nalaze i gradski odbornici čija je i zakonska obaveza da štite i upozoravaju javnost na štetna društvena dešavanja. Odbornici Dveri su se se tog dana nalazili na radnom mestu“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari