Premijerka pokazivanjem slike dece unizila Vladu 1Foto: prinsreen youtube

Premijerka Ana Brnabić je pokazivanjem slika dece Aleksandra Vučića nanela ozbiljnu štetu, ne mladima čije je slike pokazala, već funkciji koju obavlja i dignitetu institucije na čijem je čelu.

Vučićeva deca su, koliko je meni poznato, punoletna, pa stoga nema ugrožavanja prava maloletnika, a i svakako premijerka ne bi pokazivala slike da nije imala prethodnu saglasnost Aleksandra Vučića da tako nešto uradi – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, odgovarajući na pitanje našeg lista kako kao aktivista za ljudska prava vidi premijerkin nastup.

Premijerka je u ponedeljak uveče, u emisiji Ćirilica na televiziji Hepi, pokazala fotografije dece predsednika Srbije kako učestvuju u dostavljanju pomoći ugroženima i tom prilikom rekla da će se „šef“ naljutiti na nju, misleći na predsednika države i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

„Za razliku od predsedničke, funkcija premijerke trebalo bi da poseduje stvarnu moć i da ima najveću težinu u okviru izvršne vlasti. Ana Brnabić, od izbora na funkciju, učinila je sve da unizi instituciju Vlade Srbije i da pokaže da ni ona ni njeni ministri nisu donosioci odluka, već puki izvršioci naloga autoritarnog vladara. Ovakvo stanje, karakteristično za autoritarni politički sistem, ozbiljno dovodi u pitanje funkcionisanje države i njenih službi. U trenucima posebne opasnosti po građane, kakav je ovaj sada, nesposobne i uništene institucije mogu da budu pogubne čak i po živote ljudi. Degutantno udvaranje vladaru, kroz pohvalu njegovoj deci, nije stoga samo moralno i politički neprimereno ponašanje premijerke, već i ozbiljan korak dalje u pretvaranju Srbije u otetu i zarobljenu državu“, kaže Popović.

Valentina Reković iz udruženja „1 od 5 miliona“ poručuje za Danas da je i u vanrednom stanju kod Ane Brnabić i njenog šefa Vučića stanje redovno – duboko su u predizbornoj kampanji.

– To je najmorbidnija kampanja koju smo do sada videli: nekad su od naših para „poklanjali“ paštete i ulja, a danas respiratore. Otvaranje pogona u fabrikama zamenili su poziranjem ispred kamiona sa aparatima koji život znače i glumatanjem spasitelja – ističe Reković.

Premijerka pokazivanjem slike dece unizila Vladu 2

Ona tvrdi da je Brnabić nebrojeno puta pokazala da ne radi ništa bez aminovanja svog šefa, pa se tako ni mahanja fotografijama Vučićeve dece svakako nije sama dosetila.

– To što njegova deca, kao i deca ljudi širom Srbije, volontiraju, jeste za pohvalu. Ali je mučno gledati kako Brnabićka i njen šef, u svom pohodu da bolest i pretnju po ljudske živote iskoriste za samopromociju, poturaju decu i njihove napore koriste za prljavi politički profit. To, kao i ostalo, ogolilo je svu njihovu izopačenost – ne samo političku, već pre svega ljudsku – naglašava Reković.

Za članicu Političkog saveta Pokreta slobodnih građana Srbijanku Turajlić, od celog gostovanja Ane Brnabić u Ćirilici najstrašnija je činjenica da premijerka države u kojoj se trenutno dešava epidemija predsednika koji nema nikakva ovlašćenja zove „šef“.

– Onda se čovek sa užasom zapita gde mi živimo, ko nama odlučuje, o čemu se tu radi… Reč „šef“ kod mene izaziva neverovatnu količinu strepnje i straha, jer Srbija zapravo nema Vladu. To je baš problematično – upozorava Turajlić.

Nju dodatno zabrinjava to što, kako kaže, Srbija ima potpuno rasturen transportni sistem.

– Ako predsednik države mora lično da se bavi transportom, onda smo u dodatnom problemu – ukazuje Turajlić, koja aludira na posetu predsednika Vučića Novom Pazaru prilikom isporuke respiratora.

„Ovo ne zna predsednik“

„Donela sam jednu fotografiju, ovo ne zna predsednik, šef, ubiće me verovatno. Evo ovo su njegova deca, Danilo i Milica, koji rade kao volonteri. I ja bih mislila da u ovoj celoj situaciji vi imate jednu zemlju koja se ponosi svim tim skupa. I time što se predsednik bori, time što se vlada bori, time što slušamo struku i da smu tu jedni i jedinstveni. A s druge strane, kontrateg, da se toj deci preti“, rekla je Brnabić u emisiji na TV Hepi. Na slici koju je Brnabić pokazala Danilo i Milica imaju maske.

Javna pitanja

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, oštro je odgovorio premijerki na navode da nije smeo da dođe na snimanje emisije Utisak nedelje, rekavši da on, za razliku od predstavnika vlasti, poštuje mere određene i za sve građane. On je uputio premijerki više javnih pitanja na ekonomske i društvene teme. Zašto Vlada Srbije ne krene odmah da isplaćuje pomoć građanima koji su zbog epidemije korona virusa ostali bez posla a ne od juna, kako je najavljeno, glasi jedno od pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari