Protest "1 od 5 miliona" u Užicu: Ponizili su nas Vučić i njegovi ministri 1Foto: Nenad Kovačević

Oko 200 najupornijih Užičana okupili su se na večerašnjem protestu „1 od 5 miliona“, ispred Skupštine grada, sa koga je voditelj okupljanja Zoran Filipović poručio da „građani pet meseci protestuju, jer ih je sramota u kakvoj zemlji žive“.

Milovan Ristanović, učesnik svih protesta od devedesetih, koji je tokom obraćanja okupljenima držao primerke Užičke nedelje i Danasa navodeći da su to „jedine novine koje istinito izveštavaju o realnosti u zemlji“, govorio je o „poniženoj prosveti, poljoprivredi, politici i penzionom sistemu.

„U Užicu imamo doškolovane kadrove, koji subotom prelistaju, nedeljom zablistaju, ponedeljak diplomiraju, u utorak magistriraju, a u petak doktoriraju, da bi u subotu postali direktori javnih preduzeća. Dokle ćemo to da trpimo“, uzviknuo je Ristanović, na šta su okupljeni reagovali povicima „Dole Vučić i njegovi satrapi“, Uaaa, Vučiću“, zvucima pištaljki i trubica.

Ilustrujući stanje u poljoprivedi, on je pokazao manji džak jabuka, za koje je reako da se otkupljuju po pet dinara za kilogram i da za platu člana Gradskog veća treba da se prikuoi 5.225 kilograma tug voća, a potom je okupljenima podelio jabuke. U nastavku svog performansa, pokazao i gumene opanke „piroćane“, rekavši da su ih „ponizili Vučić i njegovi ministri iako su, kako je reako „piroćane“ prošle Solun, Prvi i Drugi svetski rat, hranile Beograd“.

„Ne prihvatamo da nas nazivaju fašistima! Oni su fašisti!“, poručio je Ristanović i dodao da je „Vučićeva politika ponizila i penzionere, majke, decu koja odlaze iz zemlje“.

Podsećajući na slobodarsku istoriju Užica i Kadinjaču, Milovan Jakovljević, član Predsedništva Dveri i proizvođač malina iz Ivanjice, rekao je da su „1941. godine, naša braća u Mariboru i Zagrebu dočekivala naciste i fašiste, dok je Srbija imala tri pokreta otpora – partizanski, ravnogorski i radnički“.

„Srbiji će biti bolje onog trenutka kada na vlast dođu ljudi od ugleda, koji ne duguju nikome ništa, a posebno ne strancima“, dodao je i naveo da „centralni komitet u Briselu ne reaguje na stradanje srpskog naroda, medijske neslobode i kršenja ljudskih prava“ i „da to licemerje EU skupo plaćamo“.

„U pitanju je biloški opstanak srpskog naroda, a centalni komitet u Briselu ne reaguje, jer je doveo na vlast čoveka koji treba da uspostavi njhove interese – da prizna nezavisnost Kosova i dovede korporacije, koje žele da eksploatišu srpski narod, koji radi za 200 ili 300 evra mesečno kod stranog investitora, da ne kažem okupatira“, rekao je, Jakovljević.

Između ostalog, on je govorio o teškom položaju poljorivrednika i propasti sela, o uvozu povrća i voća, da „politička mafija i država dovodi na čelo malinarskih udruženja svoje istomišljenike“, a potom od ministra poljoprivrede Branislava Nedomovića zahtevao da podnese ostavku.

Demonstranti su prošetali centrom grada, a novo okuplaknje biće sledećeg četvrtka u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari