Protest opozicije protiv opstrukcije Narodne skupštine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije poručili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare da su se ujedinili i ustali u skupštinskim klupama u znak solidarnosti sa građanima i protesta zbog nasilja koje vladajuća većina sprovodi perfidnom opstrukcijom na sednici o najvažnijem zakonu u godini – budžetu.

Oni su optužili vladajuću većinu za „bahatost i nasilje“ u Skupštini Srbije, koje se, kako su ocenili, preliva na ulice. Lider Dveri Boško Obradović pozvao je građane na protest u subotu 8. decembra u 18 sati na Studentski plato u Beogradu, koji će organizovati članice Saveza za Srbiju i ostale opozicione stranke.

Vi birajte razlog zbog kojeg ćete protestovati, da se konačno podigne glas protiv ove bahate i kriminalne vlasti, poručio je Obradović građanima.

On je ocenio da je „dobar znak“ za srpsku demokratiju pošto su se prvi put ujedinili poslanici opozicije, koji nastupaju zajedno, kako bi ukazali da su „fantomskim amandmanima“ onemogućeni da govore o budžetu i 60 važnih tačaka.

Kompletna opozicija je ovde – izuzev Vojislava Šešelja, Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića, koji su deo vlasti – ovde je svih sedam opoizicionih poslaničkih grupa, rekao je Obradović novinarima u skupštini. On je dodao da na najvažnijoj sednici parlamenta nema nikog od 20 ministara, niti premijerke i da su, sve što govore, lažne vesti, a potom je razvio parolu: „Nemojte više da mi lažete babu“.

Šefica poslaničke grupe Za spas Srbije – Nova Srbija Sanda Rašković Ivić na konferenciji je držala karikaturu Predraga Koraksića Koraksa koja prikazuje predsednika Srbije kako na krilu drži penzionera kojem čita bajke.

Ovome smo mi ovde izloženi – čitanju literarnih radova kolega iz SNS, koji već sedam godina gaje kult ličnosti, svaki od govornika u Skupštini Srbije slavi uspehe Aleksandra Vučića, rekla je ona. Opozicija se ujedinila, to jako smeta Aleksandru Vučiću i njegovom režimu, dodala je.

Prema njenim rečima, opozicioni poslanici su sve vreme izloženi užasnim uvredama, kao najgori izdajnici i ubice i to od predstavika vlasti u čije vreme se na ulicama dogodilo 139 ubistava.

Ivić je napomenula da se u plenumu nije moglo čuti zbog čega je iz budžeta 250 miliona evra predviđeno za izgradnju Nacionalnog stadiona, a nema novca za porodilje, niti za domaće privrednike i poljoprivrednike.

Šef poslanika Demokratske stranke Goran Ćirić je rekao da opoziicja želi, koliko je moguće da štiti dostojanstvo parlamenta, solidarno s građanima, stojeći u klupama tokom rasprave, koja bi trebalo da se vodi o najvažnijem zakonu u godini.

Međutim, na delu je nepoštovanje institiucije i ogoljeno nasilje nad poslanicima, naglasio je Ćirić. On je ocenio da se takvo nasilje prelilva i na ulice, jer se crtaju mete na čelu ljudima, koji se ne slažu sa vladajućima.

Otuda šipka u potiljak Borku Stefanoviću, izjavio je Ćirić i naveo da su ustali kako se to dalje ne bi prelivalo na ulice.

Ćirić je negodovao zbog toga što su onemogućeni da govore o pravim temama i problemima u Srbiji, gde 10 odsto ljudi živi ispod granice siromaštva, a oko 40 odsto je na granici, pošto je potrošačka korpa 37.000 dinara.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić naveo je da su poslanici opozivcije ustali protiv izopačenog načina rada Skupštine Srbije i da je jedino što traže pravi dijalog.

Poslanik Pokreta centra, bivši poslanik Dosta je bilo, Vladimir Đurić, ocenio je da se u Skupštini „održava amandmanski performans“, kojim „u perfidnoj opstrukciji“ vladajuća većina sprovodi nasilje nad demokratijom i Skupštinom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari