Protest u Beogradu 24. put: Šetnja putem muzeja iluzija 1Foto: Miloš Miljković

Po 24. put u subotu građani Beograda šetaće gradom u protestu „1 od 5 miliona“. Okupljenima kod Terazijske ćesme obratiće se profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković i novinar Nenad Kulačin.

Prema najavama, nakon već tradicionalnih govora pred šetnju, kreće se „putem muzeja iluzija koje je ova vlast stvorila“. Plan je da se prođe pored redakcija medija koje se u delu javnosti percipiraju kao bliske vlasti.

Ide se od Terazijske česme, pored redakcije „Informera“, zatim Trga Nikole Pašića, pa Dečanskom ulicom, gde se nalazi redakcija „Večernjih novosti“, zatim Nušićevom do Makedonske, gde je redakcija „Politike, tu blizu na početku Svetogorske ulice je i „Radio Beograd“, zatim Takovskom do već mnogo puta obilažene zgrade Radio-televizije Srbije. Šetnja se završava u Slobodnoj zoni u Pionirskom parku.

Dežurstvo u Slobodnoj zoni, na Andrićevom vencu, ispred Predsedništva Srbije, u petak su od Stranke slobode i pravde preuzeli mladi iz organizacije „1 od 5 miliona“.

Srđan Marković, student, poručio je da Slobodna zona nije zamena za proteste, već je ona mesto na kome se razmenjuju ideje i gde se svakodnevno direktno razgovara sa građanima.

On je naveo da su za sve koji su raspoloženi da razgovaraju sa njima pripremili program, koji će činiti zid „hoću da ostanem“ i „hoću da se vratim“. Marković je najavio i održavanje tribine sa sličnom tematikom, pod nazivom „Zašto ostajem i kako se borim“.

Mila Jovanović najavila je nastavak akcije podele „lažnih diploma“, istakla je da takvom akcijom studenti žele da nastave borbu protiv te pojave koja je postala trend u vrhu Srpske napredne stranke.

Ona je upitala zbog čega studenti uče i zašto se bore ako se pokazalo da su diplome manje vredne od partijske knjižice vladajuće stranke. Jovanović je istakla da se studenti iz organizacije „1 od 5 miliona“ bore za to da mladi ostanu u zemlji i da obavljaju svoj posao stručno i najbolje što mogu.

Dodala je da studenti iz „1 od 5 miliona“ žele da pruže podršku Rektoratu Univerziteta u Beogradu, koji je doneo odluku da uvaži žalbe svih zaposlenih, kako bi se razrešio problem oko plagiranog doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Nedaleko od opoziciona dva šatora u Slobodnoj zoni, koja je „uspostavljena“ 4. maja, ove sedmice, na Andrićevom vencu u Pionirskom parku, postavljen je još jedan veliki i tri mala šatora za kampovanje. Još uvek nije poznato ko su mladići koji u njima borave, a do sada nije bilo nikakvog provociranja između dve grupe.

Pridošli „kamperi“ takođe su ispisali političke parole: „Osvetionik“, navode da su za direktnu demokratiju, transparent „Ni Kurta, ni Murta“, a na Fejsbuk profilu Pokret Srbije Gerila tvrde da su privođeni, da ne rade za vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari