Protest u Kragujevcu odložen do kraja maja 1Foto: Tviter/ Pressek

Novi, 18. po redu protest protiv režima Aleksandra Vučića i aktuelne gradske vlasti, u Kragujevcu će biti organizovan sutra (subota) kasno posle podne.

Pobunjeni žitelji šumadijske i prve srpske prestonice i sutra će, uobičajeno već, u 18 sati najpre da se okupe kod nekadašnje robne kuće „Beograda“, a naspram zgrade gradske uprave, odakle će, ulicama u centru grada, da odšetaju do Đačkog trga, gde će ovoga puta, za razliku od prethodne dve subote, da im se obrate govornici, i to – iz Beograda.

Organizatori protesta najavljuju da će se pobunjenim Kragujevčanima danas, nakon šetnje, na Đačkom trgu da se obrate istoričar i funkcioneri Narodne stranke Čedomir Antić, te zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. Na protestima u Kragujevcu do sada su mahom govorile javne, a ne političke ličnosti kojih je, doduše, i ovde bilo, ali ne u meri u kojoj su „nastupali“ u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije. Kragujevački organizacioni odbor dugo se, naime, koliko je javnosti poznato, odupirao pristiscima sa strane, odnosno od pojedinih stranaka Saveza za Srbiju da na ovdašnjim protestima govore njihovi funkcioneri. Odgovori na te pristiske bili su da će „stranački funkcioneri moći da govore i u Kragujevcu“, ali na poziv organizatora protesta u Kragujevcu.

Da li se sada odustalo od takvog stava, odnosno koncepta protesta u centru Šumadije, pouzdano se ne zna. Ono što se, medjutim, s ovim u vezi zna jeste da danas u Kragujevcu neće da bude organizovan, prošle subote najavljeni veliki protest gradjana iz svih krajeva Srbije pod nazivom „Prava budućnost Srbije“. Na Fejsbuk stranici protesta upravo je saopšteno da se “do daljnjeg odlaže veliki protestni skup koji je bio najavljen u Kragujevcu za  subotu 11. maj pod nazivom „Prava budućnost Srbije“.

-Smatramo važnim da znate da je razlog otkazivanja taj što je režim sproveo više diverzija koje su imale za cilj da nikako ne dozvole ponovno podizanje Šumadije na noge i iskazivanje nezadovoljstva građana masovnim izlaskom na ulice, navedeno je u saopštenju na Fejsbuku.

Deo javnosti, s razlogom, reklo bi se, pita organizatore demonstracija koji su to “režimske diverzije” koje su osujetile orhanizovanje velikog protesta nezadovoljnih gradjana Srbije u Kragujevcu. Naš list od upućenih saznaje da je razlog za odlaganje velikog protesta pod nazivom “Prava budućnost Srbije” u Kragujevcvu taj što je takav skup prošle subote “pomalo brzopleto najavljen”, te da za nedelju dana nije mogao da bude organizovan na pravi način.

Od tog protesta se, ipak,poručuju, nije odustalo. Naprotiv, naši sagovornici kažu da će velike demonstracije protiv režima Aleksandra Vučića, na koje će biti pozvani i gradjani Beograda, Kraljeva, Čačka, Kruševca, Jagodine, Niša, Novog Sada i drugih gradova, gotovo izvesno da bude organizovane, najverovatnije poslednje subote ovoga meseca, do kada, kako ocenjuju, ima vremena da se jedan takav skup dobro pripremi i obezbede kvalitetni govornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari