Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 10 gradova, konačno i u Novom Pazaru (FOTO, VIDEO) 1Arhivska fotografija Foto: Beta/Emil Vaš

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras (subota) u više od 10 gradova i opština.

Protesti su večeras održani u Kragujevcu, Novom Pazaru, Jagodini, Brusu, Smedervskoj Palanci, Bačkoj Palanci, Vlasotincu, Batočini, Lebanu, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Prokuplju i Babušnici, a u petak uveče su kolone građana šetale u više od 25 gradova.

Kragujevački protest politički, ali ne i stranački

Mi ćemo po stoti put ponoviti da su ovi protesti politički, ali ne i stranački, poručili su Kragujevčani, koji su se u subotu, 9. marta, okupili deseti put ove godine pod parolom 1 od 5 miliona.

https://twitter.com/Bane_Miletic/status/1104341266521821185

– Mnogi nam zameraju da ne pominjemo lokalnu vlast. Oni će odande izaći, onako kako su na vlast i došli – uz pratnju policije, rekao je Nenad Maksimović, jedan od organizatora kragujevačkog protesta.

U svom uvodnom obraćanju spomenuo je prošle nedelje aktulenu raspravu na društvenim mrežama, oko još jednom najavljenog gostovanja Sergeja Trifunovića, prvog čoveka Pokreta slobodnih građana u Kragujevcu.

https://www.facebook.com/pressek/videos/438078096934965/

Maksimović je objasnio da organizatori u Kragujevcu, ne žele govornike koji će propagirati „uskostranačke interese“.

– Da li želite da na ovim stepenicama vidite političke lidere, pitala je odmah zatim Aleksandra Kostić iz organizacionog odbora kragujevačkog protesta.

Njeno pitanje praćeno je skandiranjem „ne“ i zvižducima. Na protestu je zatim pročitana lista zahteva upućenu kako vlasti, tako i opoziciji, prenosi portal Pressek.rs

Sociolog Jovo Bakić govor je počeo rečima da je u Šumadiji Srbija rođena, ali da nikada nije do kraja uređena. Pozvao je takođe građane na solidarnost sa Miroslavom Jovanovićem, sa Marijom Lukić iz Brusa i staricama koje u Beogradu izvršitelji izbacuju iz stanova, ali i da ostanu dosledni u prostestima i okanu se stranačkih budalaština.

Na kraju protesta Stanislava Staša Pavlović najavila je prvi protest u Kniću za  10. mart. Radoslav Ćatić iz organizacionog odbora obavestio je okupljene da će govori ubuduće trajati kraće, a šetnje duže.

U Novom Pazaru održan protest „Za sigurnu budućnost – Sandžak se budi“

Organizatori su poručili i da šetnjom izražavaju protest zbog diskiminacije Bošnjaka prilikom zapošljavanja u državnim organima, ali i neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu i njihovim legitimno izabranim predstavnicima.

Među razlozima za protest navedeni su i nerešeni status Sandžaka, kao i to što Bošnjacima nije priznato ranije stečeno pravo naroda.

„Protestujemo i protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela, pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja“, rečeno je na protestu.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima „Jedan od pet miliona“, „jedan od 100“, „Za jednakost pred zakonom“, „Bošnjaci u Ustavu“, „Stop diskriminaciji Bošnjaka“ i „Sandžak autonomija“.

Šetnja je protekla mirno i bez ikakvih incidenata.

Brus

https://twitter.com/LuckyTopalovic/status/1104459291241660416

Građani Brusa koji se okupljaju na protestu „Jedan od pet miliona“ podržavaju zahteve beogradskog protesta, traže da opozicija dobije prostor u medijima, da se obezbede fer izborni uslovi, da se spreči bahatost vlasti i revanšizam koji vlada. Među zahtevima je i ostavka predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke.

Četvrti po redu skup u Smederevskoj Palanci

Kako su organizatori ranije najavili skup je organizovan na standardnom mestu – kraj fontane.

Najavljeno je da će govoriti Lora Radovanović, nastavnica engleskog jezika i freelancer i Petar Mitov, aktivista i student Pravnog fakulteta iz Beograda, prenosi portal Podunavlje.info

Za ovaj skup organizatori su predvideli i performans. Zbog brojnih ljudi koji su napustili Palanku prethodnih godina u potrazi za boljim životom, pozvali su Palančane da ponesu po cipelu, majicu ili bilo koji predmet neke njima drage osobe koja je otišla, prijatelja, člana porodice, i da ih ostave pred vratima, kako kažu „onih najodgovornijih za to, a to su opština i naši opštinari koji poznati po spavanju na radnim mestima“.

Bačka Palanka

Jagodina

Batočina

Stari zahtevi u Vlasotincu, Lebančani za odbornike

Vlasotinčani su se šesti put okupili ispred opštinske zgrade, a ove večeri uputili su reči podrške i solidarnosti Mariji Lukić iz Brusa, koja, kako kažu, vodi borbu za istinu protiv visokog funkcionera SNS.

Na protestu je govorio novinar Petar Ilić, a demonstranti su ponovili svoje zahteve, žele ostavku predsednika Srbija Aleksandra Vučića, predsednika Opštine Zorana Todorovića, donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma, predstanak partijskog zapošljavanja, hitno rešavanje problema svih divljih deponija na Konopničkom putu i depolitizaciju Fudbalskog kluba Vlasina.

U protestnu šetnju treći put izašli su Lebančani, a demonstranti su vladajućoj stranci poručili da vrati otete mandate “izopštenim” odbornicima, prenose Južne vesti.

Prokupčani se okupili ispred hale “Zoran Đinđić”, pa šetali nikad duže

Minutom ćutanja povodom godišnjice ubustva Zorana Đinđića, a odmah zatim i minutom ćutanja za, kako su najavili organizatori „umrlu demokratiju“, počeli su večerašnji protesti “1 od 5miliona” koji se organizuju protiv režima Aleksandra Vučića, Srpske napredne stranke i lokalne vlasti.

Uz konstataciju da demokratiju možemo i moramo oživeti, organizatori su govorili citate ubijenog premijera Srbije Đinđića, a skup je održan na platou ispred Sportske hale koja nosi njegovo ime.

Prokupčanima se obratio predsednik Narodne stranke u Paraćinu i književnik Predrag Jašović.

Mi danas nemamo slobodu, nemamo demokratiju i zato smo se pobunili. Moramo pozvati i naše komšije, naše prijatelje, rođake, da im pokažemo i dokažemo da se mi nismo odvojili od njih, nego da se oni ćuteći na ovo što se dešava odvajaju od nas – rekao je Jašović.

Nakon govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju koja je večeras trajala duže nego obično, a kolona je od hale krenula “Sokićevom ulicom”, a zatim se spustila centralnom gradskom ulicom do gradskog Trga Topličkih junaka gde se šetnja završila.

U svim gradovima i opštinama su nova okupljanja zakazana za sledeću subotu, 16. mart.

Piroćanci najuporniji 13. subotu zaredom

Trinaestu subotu za redom najuporniji Piroćanci, uprkos jakom pljusku neposredno pred protest, okupili su se na Trgu pirotskih ratnika. Bez govora pojedinaca krenuli su u šetnju pešačkom zonom do česme Guševica i nazad.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 10 gradova, konačno i u Novom Pazaru (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Južne vesti/Lj. F.

Na drugim protestima u Babušnici, građani su se okupili na platou ispred Doma kulture. Uz zvuke pištaljki, sa razglasa su se čule poznate pesme “Ay carmela”, “Linč, silovanje, nasilje”, i “Sistem te laže”, a okupljenima se obratila, kao i prošlog puta, jedna od organizatorki protesta Mila Prljinčević-Stanković.

Lako je izaći na protest u Beogradu sa stotinama hiljada istomišljenika, potrebna je mnogo veća hrabrost izaći ovde i otvoreno izraziti svoje mišljenje – rekla je Stankovićeva.

Po prvi put objavljeni su i zahtevi, organizatori traže slobodne i fer izbore, slobodne medije, kao i zapošljavanje po konkursima, a ne uz pomoć partijske knjižice.

Listi zahteva dodati su i oni lokalni, a jedan od njih je i izbacivanje lokacija za mini-hidroelektrane iz prostornog plana Opštine i poništavanje svih datih dozvola.

Sremska Mitrovica

Na osmom po redu protestu u Sremskoj Mitrovici govorio je Miša Sekulić, član saveta „1 od 5miliona“.

Protesti "1 od 5 miliona" održani u više od 10 gradova, konačno i u Novom Pazaru (FOTO, VIDEO) 3
Foto: Facebook/Mitrovački otpor

https://www.facebook.com/mitrovackiotpor022/posts/368762883720642?__xts__[0]=68.ARB7NDcdEVJp5VHPk07pihde10MSAgUb5z3pW68E8P1HEEI95rlKI6eKv1tsiZGTuCUAyQlSNG9f-3uxKxY0e_GXlbijwXuvqLk4Qcg4GMqw7S_pwIPn4uh70OS-5noTOwvsFELoF3Ldv–PgcsFKVnEzrENckX3XOvBydx26wBaJFPxSTvtaTWcHdgoeA7fEBuqPxnss3q01BjtQwKHDyaQiBnWt0s3ztxX_7w7jcCNIT99JzbPGGII9I4QFhBwJr_woA1wIiwJjrUuGCjGdG8Qp-mPcu408QVdj8iT8PJrIJlayaExg5q9QtZvaut6NBG2wsdUS68g5ck8ptlO5S8&__tn__=-R

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari