Putin: Partnerski i konstruktivni razgovori u Beogradu 1FoNet/Aleksandar Levajkovoć

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su danas da su na razgovorima u Beogradu razmotreni trgovinska i privredna saradnja, kao i razvoj strateškog partnerstva Srbije i Rusije.

Putin je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je Rusija kao i Srbija zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Danas smo partnerski i konstruktivno razmotrili ceo kompleks bilataralnih odnosa. Razmenili smo i mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima“, rekao je Putin i dodao da je posebna pažnja posvećena trgovinskoj i investicionoj saradnji.

On je rekao da je na sastanku sa Vučićem, kao i na sastanku delegacija dve zemlje, „potvrđena usmerenost na razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva, tradicionalnih odnosa naših zemalja i naroda, duh uzajamnog poštovanja i savezništva“.

Putin je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih 11 meseci prošle godine povećana na skoro dve milijarde dolara, a da postoje dalje mogućnosti za njeno povećanje potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije, što može biti do kraja godine.

On je rekao da je u ključnoj sferi energetike izvoz gasa iz Rusije u Srbiju porastao za 20 odsto do tri milijarde kubnih metara, a da će sledeće godine Gasprom planira da poveća isporuke biti do 3,5 milijarde. Takodje će se sledeće godine očekuje širenje skladište gasa Banatski dvor sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara i da se nastavlja rad na širenju srpskih gasovoda.

Putin je rekao da je Rusija spremna da realizuje projekat nastavka Turskog toka u evropske zemlje, ali da to ne zavisi samo od Moskve. „Znate da imamo dovoljno resursa, i tu nema problema“, rekao je Putin.

On je rekao da Rusija radi sa Srbijom na razvoju tranzitne infrastrukture i da je spremna da uloži oko 1,4 milijardi dolara.

„Mi praktično pripremamo taj posao, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od drugih zemalja, izmedju ostalog i zemalja EU, koliko su one u stanju da odbrane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu s evrostrukturama“, rekao je Putin.

On je rekao da su razmotrena pitanja vojnotehničke saradnje i da Rusija ide u susret srpskom rukovodstvu i da će pomagati odbranu Srbije.

Ruski predsednik je rekao da je znak rusko-srpskog prijateljstva i razumevanje predaja Srbiji 166. stranice Miroslavljevog jevandjelja koje je u Rusiji i vraćanje Rusiji slika Nikolaja Reriha. Dodao je da će ministarstva kulture dogovoriti detalje u vezi s tim.

Putin je rekao da će mu biti drago da poseti Hram Svetog Save u čijem je uređenju pomogla Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari