Ranković: SPC i patrijarh Irinej neće promeniti stav da je Kosovo neotuđivi deo Srbije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

On je podsetio da je taj stav potvrđen i na majskom zasedanju Sabora, odnosno da je Kosovo neodvojivi deo Srbije i da ne može biti ni govora da se otuđi iz nje.

„Taj stav ima snagu neizmenjivog kanona SPC“, rekao je Ranković za Betu, na pitanju da li ima promene u stavu SPC prema Kosovu, posle sastanka predsednika države Aleksandra Vučića i poglavara SPC patrijahra Irineja.

Prema rečima Rankovića, „na Kosovu je Pećka patrijaršija, sedište naše Crkve, naše svetinje, ali i svetinje nad svim svetinjama – a to je naš verni narod“.

On je rekao da iz zvaničnog saopštenja vidi da su se predsednik države i srpski patrijarh usaglasili da je prištinska platforma neprihvatljiva za Srbiju, da su im „stavovi potpuno istovetni, kako se može videti u saopšenju“.

Prema njegovim rečima, nema promene stava SPC, niti bi iko iz Crkve mogao to da promeni i kada bi hteo, jer je njen stav taj koji je iznet na Saboru i to ne može da promeni niko.

Na pitanje da li bi patrijarh Irinej mogao da ima drugačji stav, on je naglasio da je „apsolutno siguran“ da neće menjati stav, kao što je ubeđen i da ni jedan episkop to ne bi uradio.

On podseća i da Ustav Srbije, i to već u preambuli, govori o Kosovu kao neotuđivom delu Srbije.