Rašković Ivić: Opozicija objavljuje Ugovor s narodom tokom februara 1Sanda Rašković Ivić Foto: Fonet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ilić je rekla večeras da će opozicija u narednim nedeljama, tokom februara, izaći u javnosti sa „Ugovorom sa narodom“.

„Ono što mi se dopada je da se tim ugovorom politički lideri obavezuju da neće biti deo nove vlasti, nego će biti, ukoliko dobiju podršku uopšte kao opozicija, koja treba da deluje zajedno sa narodom. Imaćemo vladu koja će biti prelaznog tipa i imaće rok od godinu dana da uspostavi barem neke drugačije vrednosti u Srbiji, da vrati institucije i slobodu medijima“, rekla je novinarima u Kragujevcu Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke prisustvovala je gradjanskom protestu „Jedan od pet miliona“, a o njenom prisustvu građani učesnici protesta u Kragujevcu nisu obavešteni, niti im se javno obratila.

Ona je novinarima rekla da pored dela koji govori o prelaznoj vladi koja će biti vlada stručnjaka, a ne vlada političara, „Ugovor s narodom“ predvidja donošenje zakona o poreklu imovine, koji treba da „proseje“ i one na vlasti i one u opoziciji.

„Predviđa i donošenje zakona o lustraciji, ali ne kao osvetu za zlo činjenje i kršenje Ustava i zakona onih na vlasti, nego upozorenje za one koji u budućnosti budi na vlasti, da treba da budu ne vladari nego sluge naroda i da itekako paze šta rade i da se ne ogreše ni o Ustav, niti o zakone“, rekla je Rašković Ivić.

Odgovarajući na pitanje da li će se SDS Borisa Tadića priključiti Savezu za Srbiju Rašković Ivić je rekla da misli da hoće.

Ona je dodala da je Pokret slobodnih gradjana bio na poslednjem sastanku na kojem se razgovaralo o izbornim uslovima. „Da li ćemo delovati zajedno ne znam, a da li ćemo saradjivati i boriti se za normalnu Srbiju i za fer izborne uslove – to sigurno hoćemo“, rekla je Rašković Ivić.

Rašković Ivić je ocenila da najgore što ostaje od ove vlasti jesu primitivizam, agresija i laži sa zamenom teza.

„Ljudi su uplašeni i agresivni, i to je jedan veliki posao, ovo društvo tek čeka svoje psihijatre i ljude koji će morati dobro da zasuču rukave i da krenu od temelja, pa i od onog ispod temelja“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je kazala da u Srbiji nema vladavine prava, ni institucija, nema slobode medija i da je sve postalo rijaliti i „protez“ jednog čoveka.

„Čak i profesor prava Aleksandar Martinović iz SNS-a, u jednoj emisiji, ‘mrtav ladan’ kaže kako je predsednik države u stvari šef izvršne vlasti,“ rekla je Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari