Reforme i rešavanje sporova uslov za EU 1Foto: www.wikipedia.org

Evropska narodna partija (EPP) pozdravila je danas usvajanje strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan ali upozorava da su reforme i pronalaženje rešenja za bilaterale sporove jasni uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

U saopštenju EPP se dodaje da zemlje Zapadnog Balkana moraju da nastave borbu protiv korupcije, poštovanje vladavine prava i uspostavljanje nezavisnog sistema pravosuđa jer samo tako mogu da se stabilizuju njihove privrede, privuku nove investicije i otvore nova radna mesta radi prosperiteta njihovog stanovništva, pogotovo mladih.

EPP u potpunosti podržava opredelenje EU da svim zemljama regiona pruži jasnu perspektivu proširenja.

Politika proširenja EU je jedna od najuspešnijih do sada, donoseći slobodu, demokratiju, mir i privredni razvoj zemljama koje žele da se priključe uniji ali pre svega donosi nadu ljudima koji snažno veruju da je njihova budućnost unutar EU, izjavio je predsednik EPP Džozef Daul.

On je rekao da mu je drago što je Evropska komisija izašla sa konkretnim planom da se zemlje Zapadnog Balkana uvedu u EU i dodao da je taj region već geografski unutar EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari