REM ponovo glavni opozicioni zahtev? 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ; Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Članovi Evropskog parlamenta, pogotovo oni za koje će se smatra da će nastaviti da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima, mogli bi da podrže glavni opozicioni zahtev iz 2019, a to je  delovanje Regulatornog tela za elektronske medije koje nadzire rad televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Pokazatelj toga je i zajednička izjava evroposlanika Vladimira Bilčika i Tanje Fajon od prekjuče, u kojoj ukazuju na nepoverenje koje u delu javnosti i političkim partijama u Srbiji vlada prema REM-u.

Budući da se i u prethodnoj rundi međustranačkog dijaloga razgovaralo o REM kao i da je opozicija i dalje nezadovoljna njegovim funkcionisanjem, kao i da vlast već mesecima ima podozrenje prema objektivnosti i nepristrasnosti evropskih posrednika, pogotovo Fajonovoj, postavlja se pitanje da li je ovakvo saopštenje stavljanje na jednu od strana u pregovorima ili konstatovanje realne situacije na koju vlast mora da reši.

Fajon i Bilčik su podsetili da je tokom prve faze međustranačkog dijaloga rad REM-a bilo „važno pitanje“ sa „čak četiri mere“ dogovorene za unapređenje tog rada.

„Zabrinjavajuća je nedavna ostavka gospodina Slobodana Cvejića iz Saveta REM-a. Sudeći po reakcijama kod dela javnosti, još uvek nema poverenja u nepristrasnost rada REM-a, što je bilo i ostalo jedno od opredeljenja međupartijskog dijaloga“, piše u saopštenju.

Oni pozivaju Savet i predsednika REM-a da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podstakli „poverenje u nezavisnost i profesionalnost ove institucije“ i da se „uzdrže od doprinosa govoru o podelama na medijskom okruženju“.

„Građani Srbije zaslužuju besplatne, objektivne, potpune i pravovremene informacije o najvažnijim pitanjima u svojoj zemlji i ulogu REM-a bismo još jednom istakli u ovom pogledu“, navodi se u saopštenju.

Fajon i Bilčik zaključuju da je EP spreman da što pre nastavi sa omogućavanjem dijaloga u Srbiji o Regulatornom telu za elektronske medije, uz ocenu da još uvek ima prostora za poboljšanje, posebno s obzirom na brzo približavanje nacionalnih izbora 2022.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, za naš list kaže da je ovo saopštenje signal pre svega upućen vladajućoj stranci, da se prati situacija vezana za dijalog i izborne uslove, i da svi njihovi problematični potezi ne mogu da se guraju pod tepih.

– Videli smo da je proteklih meseci SNS predstavljao sve mere na koje se obavezao u prvoj fazi dijaloga kao velik ustupak opoziciji, iako one, kao što su pokazali izveštaji nakon izbora, nisu imale gotovo nikakvog efekta. Jedna od tih mera jeste bio i sastav REM-a, i smatram da su ovom izjavom Bilčik i Fajon pokazali da su ispratili sve što se dešavalo poslednjih nedelja, uključujući ostavku Slobodana Cvejića i kontroverzan reizbor Olivere Zekić, te da neće posmatrati sve što se izdešavalo sa tom institucijom kao fer ustupak. Drugim rečima, standardi na osnovu kojih će se ocenjivati uspeh druge runde dijaloga biće povišeni – zaključuje Todorović Štiplija.

Tri dokumenta u opticaju

A oslobađanje medija, ali i rad REM-a, posebno će biti istaknut u uslovima koje će opozicija tražiti kako bi bili stvoreni fer uslovi za učešće na izborima. Prema najavama, uskoro bi mogao početi razgovor predstavnika opozicije o dokumentima u kojima su partije iznele svoje uslove. Juče je trebalo da svoj dokument ostalim partijama pošalju SSP, DS i PSG. Na svom dokumentu, koji se očekuje do kraja meseca, radi i Skupština slobodne Srbije, uz pomoć Narodne stranke i Dveri. Uslove, bazirane na merama koje predlaže Crta, najavila je i grupa partija u kojoj su SDS, Nova stranka, DSS, Inicijativa Ne davimo Beograd, Zelena stranka, udruženje 1 od 5 miliona, Marko Bastać ispred KLIP-a i Lokalni front. Predsednik SSP Dragan Đilas juče je gostujući na televiziji N1 rekao da će platforma SSP, DS i PSG biti upućena prijateljima u EP, i da su ti zahtevi formalno upućeni vlastima ove zemlje.

Onlajn dijalog

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da delegacija EP zbog situacije sa pandemijom ne želi da dolazi u Srbiju, već žele onlajn razgovore. On je rekao da neće onlajn, „jer kako onlajn da vodimo dijalog“. Dačić je na televiziji Hepi rekao da je predsednika Spoljnopolitčkog komiteta EP Dejvida Mekalistaera zvao u posetu Srbiji, ali on ne želi da dolazi, već je uputio poziv za posetu Briselu. On je ponovio pitanja da li je dijalog međustranački ili među strankama koje su proevropske orijentacije, koje su teme, ko je ispred delegacije EP. Tačno je, rekao je on, i da je Tanja Fajon dovela sebe u situaciju da se njeno ponašanje karakteriše kao subjektivno. Dačić je ukazao i da, ako neko misli da je tema formiranje prelazne vlade i da se pomeraju izbori, promašio je temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari