Ruj: Srbiji se neće gledati kroz prste 1Foto: Screenshot/ N1

Čini se da se agenda u vezi s Kosovom ubrzava poslednjih meseci i pošto kosovska strana uživa podrške raznih zemalja, među kojima i onu iz Vašingtona, onda i predsednik Aleksandar Vučić traži saveznike, rekao je novinar Loran Ruj, dopisnik više frankofonih medija iz Beograda, govoreći o ulozi Pariza u finišu Briselskog dijaloga.

Upitan o tome kakva može biti podrška Francuske koja bi značila Beogradu za rešenje za Kosovo, Ruj je rekao da bi to pre bila podrška oko ZSO.

„To je nešto što koči više godina i ne dešava se, a očigledno je bitan uslov za srpsku stranu i dosta zemalja je razumelo da treba da bude kompromisnog rešenja za Kosovo. Tu se lomi najveća moguća podrška, sad ima i manjih faktora“, rrkao je Rus.

Na konstataciju da se Pariz sve više uključuje u rešavanje raznih pitanja od kako je uticaj Nemačke oslabljen, Ruj kaže da je jedan faktor jako bitan, a to je evropska perspektiva, i tematika Kosova je nešto o čemu se mnogo više priča nego pre.

„Vučić ima agendu mnogo više nego pre, pokrenuo je dijalog prošle godine, makar deklarativno, stalo mu je da se to rešava, a po mom mišljenju samo zato što je to uslov za ulazak u EU“, rekao je on.

Kako je rekao, želja da se ide ka EU i time rešava i kosovsko pitanje, nateralo je Vučića da traži novi kontakt, a to se podudarilo sa činjenicom da je Makron tek došao na političku scenu.

Ruj ocenjuje da se Makron ne protivi ulasku novih zemalja u EU, nego želi da stvarno bude rešeno što više problema zemalja kandidata pre ulaska – u pogledu Srbije to je vladavina prava, sloboda medija, korupcija. „To je goruće za Srbiju“, dodao je.

„Povremeno se ima utisak da Vučić gura kosovsko pitanje misleći da će se Srbiji progledati kroz prste za druga pitanja, a Makron pokušava da naglasi da neće biti tako“, zaključio je on.

Upitan o tome što je pitanje istrage ubistva Olivera Ivanovića bilo jedino koje zanima francuske medije kada je u pitanju Vučić, Ruj je rekao da ga to ne iznenađuje.

Kako je naveo, Ivanović bio najozbiljniji akter kosovske političke scene, u očima Francuske bio je jedan čovek koji je mogao da doprinese rešavanju kosovskog pitanja.

„Njegovo ubistvo bilo je veliko iznenađenje za medije i u Francuskoj i drugim zemljama. Ono što se vidi je da uprkos obećanjima obe strane, nema nikakvog pomaka u tom slučaju“.

Nije tajna, kaže on, da je situacija u Kosovskoj Mitrovici komplikovana, da ima kriminala i korupcije i da politički lideri u regionu ili ne mogu ili ne žele da učestvuju u rešavanju tog pitanja i to se smatra nenormalnim. „Zato nisam iznenađen tim pitanjem“, rekao je Ruj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari