Ružić: Diplomatsko-konzularna predstavništva će od 1. januara moći da rade u Registru matičnih knjiga 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je da će diplomatsko-konzularna predstavništva od 1. januara moći da rade u Registru matičnih knjiga, odnosno u elektronskoj bazi, i tako i lakše pružati usluge.

On je ovo istakao u razgovoru sa narodnim poslanikom u austrijskom parlamentu srpskog porekla, Kristijanom Kovačevićem.

Do sad se, kako je rekao Ružić, čekalo duže vreme da srpska dijaspora dobije izvod i tako reši neke svoje poslove.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju rada administracije, položaju manjina i sveukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Austrije.

Ocenjeno je da je veliki pomak ostvaren od nekadašnje uprave koja je bila kočničar promena, do današnje koja postaje pravi servis gra]ana i privrede, ističe se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ružić je rekao da je reforma donela ključnu promenu u percepciji službenika prema radu i da je gradjanin na prvom mestu, kao i da olakšavanje svakodnevnice građana zapravo donosi i jednostavniji rad za upravu.

„Svi službenici su se plašili digitalizacije, a zapravo uprava na taj način smanjuje i vreme potrebno za rad na jednom predmetu i lakše i brže se savladava posao“, kazao je on.

Govoreći o položaju manjina ministar je istakao da je veliki posao završen u protekloj godini kada je reč o unapredjenju mogućnosti za ostvarivanje njihovih prava u Srbiji, ali i da mu je drago da se velika pažnja posvećuje Srbima u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari