Ružić: U Srbiji četiri puta manje inspektora od evropskog standarda 1Ministar Branko Ružić Foto: MDULS

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ocenio je da je reforma inspekcijskog nadzora ključ za razvoj privatnog sektora i najavio zapošljavanje inspektora, a potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je da treba ubrzati reforme koje su važne za rejting Srbije na Duing biznis listi.

Ružić je na 13. godišnjoj skupštini NALED u hotelu Hajat naveo da u Srbiji ima 4.000 inspektora – jednog na 3.062 stanovnika, što je četiri puta manje od evropskog standarda.

On je najavio plan zapošljavanja inspektora i rekao kako očekuje da do kraja godine profunkcioniše platforma e-inspektor za sve 42 inspekcije.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini je obavljeno 10.000 nadzora u kojima je otkriveno 3.000 privrednih prestupa, a od 320.000 ljudi 14.000 radilo je neprijavljeno, a potom je 13.000 njih registrovano.

Ružić je poručio da je važna i „reforma mentaliteta“, da inspekcije više ne budu bauk za privredu, već da inspektori postaju savetodavci savesnoj privredi.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla da je reforma građevinskih dozvola bila prekretnica, da je dosta urađeno u reformi katastra i u inspekcijskim službama, gde je, kako je navela, potrebno više ljudi.

U narednom periodu u planu je da se potpuno završi elektronski katastar, uvođenje e-uprave u prostornim planovima, kao i da se ubrzaju reforme koje su važne za rejting Srbije na Duing biznis listi, poručila je Mihajlović.

Lokalne samouprave su ključ budućeg razvoja, zašto reformu ne bi spustili na taj novo da slušamo šta privreda govori, a država će stvoriti uslove, rekla je i dodala da se razmatra uvođenje Duing biznis liste za lokalne samouprave.

Mihajlović je, u delu predviđenom za izjave medijima, pozvala sve građane da dođu na sutrašnji miting u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ i podrže politiku razvoja i reformi.

Šef Kancelarije SB Stiven Ndegva naveo je da SB na Duing biznis listi prati 11 faktora i posvećenost države reformama, i dato što je Srbija dobro ocenjena nije dovoljno, već je potrebna organizovanost države da kako je rekao, koordinaciju pretvori u realizaciju.

Duing biznis lista može samo da zabeleži indikatore, potreban je novi razvoj i realizacija reformi, da se srpska privreda razvija brže, poručio je Ndegva.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici je, govoreći o važnosti reforme javne uprave, naveo da je dosad uloženo 80 miliona evra i ocenio da srpska privreda ide u dobrom pravcu.

Kako je napomenuo, stvaranje integrisanog tržišta bio bi kamen temeljac razvoja regiona, koji će biti integrisan u EU.

„Želimo da Zapadni Balkan i Srbiju uključiimo u proizvodnju dodatne vrednosti, da ceo region dalje integrišemo u tržište EU“, poručio je Fabrici.

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je da vidi napredak u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, koje pomaže da Srbija privuče investitore i privrednicima daje sigurnost.

Skat je zaključio da Srbija sad treba da počne novu fazu reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari