Sa liderom Dveri u šetnji kejom na Dorćolu, o kraft pivu, muzici... 1

Ako hoćeš da pobediš Aleksandra Vučića, moraš da ustaješ bar pola sata pre njega. Tako da, kada sam u Beogradu, ustajem u pola šest, kaže kroz smeh Boško Obradović, lider pokreta Dveri, koji nas je poveo u šetnju kejom na Dorćolu i na pšenično pivo na jednom od tamošnjih splavova.

Tu saznajemo da je ljubitelj kraft piva, odnosno piva domaće proizvodnje, koja se poslednjih godina razvija u Srbiji.

– To je mali kućni biznis pravljenja piva u malim količinama. Ali za razliku od industrijskih, boljeg su kvaliteta i punijeg ukusa. I naravno cena im je veća. Ima ih raznih i volim da istražujem njihove ukuse i mirise, pošto imaju specifičnu aromu – opisuje on.

Tokom šetnje kejom, jer voli šetnju pored Morave u Čačku iz kojeg je rodom, šetači ga uglavnom prepoznaju i mere pogledom. Dva mladića sa suprugama mu prilaze i pozdravljaju, uz reči hvale i podrške da bude istrajan u onome što radi. On zastaje pruža ruku, a jedna od njih ga pita kako može da se priključi Pokretu. Obradović daje vizitkartu i kaže da mu se zainteresovani budući dverjanin sa Voždovca javi. Što on ubrzo i čini. Nedugo zatim, za susednim stolom na splavu, dve gospođe iz Efektive, ga pozdravljaju i zahvaljuju na podršci. Uz to hvale i njegove nastupe u Skupštini Srbije.

– Mnogi me prepoznaju, ali u nedovoljnom broju glasaju za neme – šali se on.

S obzirom na to da je profesionalni političar, jer je po ulasku u Skupštinu napustio rad u izdavačkoj kući „Catena mundi“ gde je bio glavni urednik izdanja, radni dani su mu popuno ispunjeni. Pre toga je radio u čačanskoj biblioteci.

– Naprednjaci me u Skupštini, valjda u želji da me uvrede, zovu Čačanski Bibliotekar. Oni misle da me tako vređaju jer je valjda za njih taj posao uvredljiv… – priča Obradović.

Opisujući radni dan kaže da mu je period od šest do devet najproduktivniji deo dana, jer nakon toga počinju dnevne obaveze i zvonjava telefona. Tada obično sprema govore za Skupštinu. Obaveze uglavnom završava do deset sati uveče, priča Obradović.

Tokom boravka u glavnom gradu, kako kaže, gotovo da i nema slobodnog vremena u kojem ne mora da se bavi politikom i rušenjem vlasti.

– Iako nisam noćni tip, merak mi je da uveče idem iza Hrama Svetog Save na pivo i kobaje na mesto koje se upravo tako i zove. Takođe, volim da odem u Berzu piva nedaleko od sportskog centra Šumice. To je specijalizovana prodavnica piva. Imaju veliki izbor kraft piva – navodi on.

Slobodno vreme u Čačku se potpuno razlikuje od onog u Beogradu i to je obično vikendom. Svi političari, kako kaže, se posebno trude da svoje ograničeno slobodno vreme ispune događajima u kojima su sa porodicom. Osim supruge i dece, redovno posvećuje svoje vreme i roditeljima i bratu.

– Kad se vratim iz Beograda, proverim da li su deca obavila svoje kućne i školske obaveze i zadatke. U sedmočlanoj porodici, mislim da mora tako. Svako nešto mora da uradi i doprinese. Sin baca đubre i ide u nabavku hleba i peciva. Ćerke su zadužene za sređivanje kuće, usisavanje, peglanje… Supruga ih sve nadgleda i pokriva propuste. Trudim se da idem na roditeljske sastanke, ali zbog prirode posla razredne starešine su spremne i da me prime van tih termina – opisuje on. A na pitanje da li je strog otac, odgovara da nije i da mu supruga stalno govori da mora malo da „zategne“. Upitan da li bije decu, kaže da su ona već velika, ali da je dok su bili manji znao da ih lupi po guzici, „jer kad su mali vrlo često ne shvataju kakve gluposti prave“.

– Sada, kad su veliki, uglavnom sve rešavamo razgovorom – priča Obradović. Kada je o njegovim kućnim obavezama reč, kaže da je on redovan na pijaci.

Najčešće sa suprugom šeta ili trči obalom Morave, a od ove godine uvode i vožnju biciklom. Osim toga, sa njom posećuje kulturne i muzičke manifestacije u Beogradu ili u Čačku.

– Nedavni koncert povodom 60. rođendana Vlade Divljana je nešto najlepše što sam u životu doživeo kada je reč o muzici. Okupili su se svi koji nešto znače ili su značili na muzičkoj sceni eks Jugoslavije. A ja sam odrastao uz tu rokenrol muziku. Sada jedva čekam povratak Neleta Karajlića i Zabranjenog pušenja u avgustu. Ozbiljno se spremam za taj dan – ushićen je Obradović. U Čačku izlazi u Srpski pab, kultno mesto, kako kaže, na kojem se održavaju svirke i gde je najopušteniji.

Strast porodice Obradović je praćenje utakmica košarkaškog i fudbalskog kluba Crvena zvezda, ali i KK Borac. Odgledali, navodi, čitavu jako dobru sezonu i evropske utakmice. Sin mu igra košarku u mlađim kategorijama KK Mladost, a Obradović redovno prati njegove utakmice.

– Svi obožavamo „Letnji koš“, turnir na Želovu, na terenima kluba Železničar. Svi smo po ceo dan i veče tamo. Uživamo u igri i druženju – opisuje on.

Kako dodaje, prošle godine je organizovao prvi sastanak svih Obradovića koji su potekli iz jedne kuće iz sela Vranići.

– Ovog vikenda je drugi susret. Ima nas oko 70, računajući zetove i snaje. Deca se druže i upoznaju, jer je jako važno da se ne otuđe od najbliskijih. Uz taj godišnji susret, lično su mi važni susreti i druženje sa ljudima iz osnovne i srednje škole i ekipom sa studija iz studentskog doma Rifat Burdžević. To su tri ekipe koje mi dosta znače u životu – priča nam Obradović.

Na vlasti u Čačku su naprednjaci pa smo pitali Obradovića kada će da osvoji taj grad.

– Čačak će 2020. biti prvi grad u kojem će Dveri osvojiti vlast. Sve je osmišljeno i radi se na realizaciji. Nedavno je formiran i izborni štab – uozbiljio se lider Dveri. A kada je o jednoj od najaktuelnijih tema na opozicionoj sceni reč, objedinjavanju opozicije, i Draganu Đilasu koji radi na formiranju Saveza za Srbiju, reč, Obradović kaže je preduslov svih razgovora sa svima iz opozicije, uključujući i Đilasa, stav o Kosovu i eventualnom pravnoobavezujućem sporazumu. On želi da čuje Đilasov, ali i svih drugih o tome. Ne spori mogućnost dogovora o borbi za fer izborne uslove i slobodu medija, ali za ozbiljniju saradnju i dogovor, naglašava da je crvena linija Dveri stav o Kosovu.

Jedini političar na promociji

Boško Obradović je fan i poštovalac Neleta Karajlića i Zabranjenog Pušenja. Zato je s velikim zadovoljstvom prisustvovao promociji Karajlićeve nove knjige „Solunska 28“, koju je kupio i do sad pročitao do pola. Ipak, dok je ne završi ne želi da daje nikakve sudove o njegovom literalnom umeću, ali kaže da je knjiga vrlo dinamična. Među brojnom sarajevskom i beogradskom rajom bio je jedini političar. Pročitao je i Karajlićev prvenac „Fajront u Sarajevu“, a bio je domaćin i voditelj promocije koja je održana u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari