Šabački odbornici potpisivali peticiju protiv pritisaka SNS na lokalnu vlast 1

U sklopu inicijative opština Paraćin i Čajetina i Grada Šapca, da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji..

…u Gradskoj kući odbornici Skupštine grada Šapca potpisivali su peticiju, kojom se potkrepljuju dokazi o pritiscima aktivista Srpske napredne stranke na legitimno izabrane predstavnike građana.

To je deo zajedničke akcije, čiji je cilj da dokaže kršenje osnovnih principa slobode, ljudskih prava, vladavine prava i lokalne demokratije u Srbiji, pred organima Saveta Evrope 28. juna u Istanbulu.

– Mi u Šapcu, jedinom slobodnom gradu u Srbiji, vrlo dobro znamo kako izgleda biti opozicija aktuelnom režimu i zato drage volje potpisujemo peticiju da se pozove Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da u okviru svojih nadležnosti organizuje misiju za utvrđivanje činjenica o stanju lokalne demokratije u Srbiji, rekla je Jelena Lazić, odbornica u Skupštini grada Šapca. Ona smatra da je važno da se opozicione lokalne samouprave udruže u borbi protiv aktuelne vlasti i sigurna je da će nakon narednog izbornog ciklusa biti daleko više slobodnih opština i gradova.

Ivan Tufegdžić, odbornik u Skupštini, smatra da je inicijativa opština Paraćin i Čajetina i Grada Šapca važna i radi zaštite odbornika koji trpe stalne pritiske aktivista SNS i navodi lično iskustvo.

– Osetio sam to na svojoj koži. Osam i po godina sam bio zaposlen u jednoj republičkoj ustanovi i kada sam postao odbornik usledili su pritisci da promenim političko opredeljenje i pređem na suprotnu stranu. Naravno da nisam pristao na to, a rezultat mog odbijanja pritisaka SNS-a je činjenica da više ne radim u toj ustanovi. O tome sam detaljno govorio za govornicom Skupštine grada Šapca na prethodnoj sednici. Pritisci se nastavljaju ali mi opstajemo i borimo se za bolji Šabac i sigurniju budućnost nas i naše dece, poručio je odbornik Ivan Tufegdžić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je o ozbiljnim problemima lokalne samouprave u radu sa državnim organima i značaju peticije odbornika.

– Pritisci SNS na jedini opozicioni grad i dve opozicione opštine u Srbiji ne mogu se više podneti. Opština Paraćin je pokrenula inicijativu kojoj se pridružio Grad Šabac. Uputili smo pismo Savetu Evrope, a probleme ćemo obrazlagati 28. juna u Istanbulu. Peticija odbornika Skupštine grada Šapca, ali i svih odbornika u Srbiji nezadovoljnih načinom funkcionisanja lokalne samouprave i ostvarivanja demokratije u njima, pritisci na odbornike i zloupotreba medija, biće tema Saveta Evrope i ja očekujem upućivanje misije u Srbiju sa zadatkom da utvrdi činjenično stanje na terenu koje je katastrofalno. O svemu tome imamo dokaze i prikupljamo nove, naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

 

Šabac je oštećen za oko 12 miliona evra.

Prema gruboj računici zbog ovakvog odnosa republičke vlasti Šabac je oštećen za oko 12 miliona evra. Pored ostalog, nisu izmireni dugovi države od pet miliona evra za izgradnju bazena kao i za isplatu otpremnina radnika „Zorke“. Uz to „Srbija vode“ nisu izmirili svoju obavezu za drugu fazu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za trafo stanicu grad je uplatio polovinu sredstava iako je to obaveza „Elektrosrbije“, saobraćajnicu za međunarodnu luku finansira grad u iznosu od 60 miliona dinara… Simptomatično da država ne ispunjava obavezu izgradnje obaloutvrde kod Čevrtnije, najugroženijem delu korita Save, niti preduzima obavezu da reguliše deo magistralnog puta kod robno-transportnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari