Šabački parlament za tri i po godine održao 38 sednica 1Foto: TV Šabac

Za razliku od republičkog, kao i većine lokalnih parlamenata u Srbiji, gradska vlast u Šapcu odgovorila je na sva pitanja opozicije, a odbornici opozicije nisu sprečavani da iznesu svoja mišljenja.

Nakon troipogodišnjeg rada, predsednik gradske skupštine Nemanja Pajić, ocenio je da je lokalni parlament dobro radio i da nije bilo odloženih sednica.

Rekao je i da je ponekad dozvoljavao da rasprava izađe iz delokruga tačaka dnevnog reda, ali da je to bilo u službi svih građana.

Održano je 38 sednica, gotovo jednom mesečno, a bilo je i sednica zakazanih po hitnom postupku.

Doneto je oko 800 odluka, a najvažnije tačke, kao što je budžet ili razvojni planovi usvajani su na vreme.

Sve sednice prenosio je TV Šabac, tako da su građani imali uvid u rad parlamenta. Po mišljenju Nemanja Pajića, održaće se još jedna sednica do lokalnih izbora.

Sednice gradske skupštine u Šapcu uglavnom protiču u burnoj atmosferi, jer se, pre svega, odbornici SNS u lokalnom parlamentu na sve načine trude da opstruiraju odluke većine.

Zapamćeno je da su i na početku mandata, na konstitutivnoj sednici, odbornici SNS otimali su radni materijal od predsedavajućeg, čupali mikrofon na bini i čak polupali glasačku kutiju.

Od 69 odbornika, vladajuću većinu i dalje čine odbornici Zajedno za Srbiju, Zapadne Srbije, DS, SPO, Nove stranke, JS, Narodne stranke, Zelenih Srbije, Levice Srbije i Udruženja građana „Selo-grad“.

U međuvremenu se dogodilo i „prekomponovanje“ odborničkih grupa, tako da je SPS izgubio četiri odbornika, koji su prešli u SNS ili u samostalne odbornike, a četiri odbornika napustili su redove SNS, pa je ova grupa ostala na 28 odborničkih mesta.

Neke sednice imalo su maratonsko trajanje od 12 časova, a odbornici opozicije česti su optuživali vlast da je grad bankrotirao, da se nije razvijao, da se budzašto prodaje gradska imovina, da je gradonačelnik nenamenski trošio budžet, da je sprečena rekonstrukcija bolnice, da nije bilo kapitalnih investicija…

A istina je da je u periodu od prethodnih izbora, u Šapcu i na čitavoj teritoriji grada postignut značajan privredni napredak, otvoreno je oko pet hiljada radnih mesta, budžet je gotovo dupliran, kultura i obrazovanje imaju prioritet, javna preduzeća kvalitetno obavljaju svoju delatnost, a u javnom sektoru ima oko 1.300 zaposlenih, što je najmanje u odnosu na gradove slične veličine.

Nema uslova za poštene izbore

Za sada, kako je istakao gradonačelnik Nebojša Zelenović, odluka je da stranka ZzS kao i stranke u koaliciji Saveza za Srbiju ne izlaze na izbore, s obzirom na to da nema uslova za slobodne i poštene izbore – zbog medijskog mraka, pritisaka i ucena SNS na birače i građane. Stranka Zapadna Srbija koja ja u koaliciji na vlasti, ipak izlazi na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari