Samardžić: SPS kao "Antićevi laburisti" ili Palmini "tigrovi" 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Član Predsedništva SPS, advokat Toma Fila izjavio je da inicijativa za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu nije predlog samo podmlatka te stranke, već da iza njega stoji ceo SPS.

Tim povodom je Nikola Samardžić, istoričar, rekao da je onda važno znati koji SPS stoji iza inicijative za podizanje spomenika Miloševiću, onaj SPS koji „traži da Beograd bude kao Palmina Jagodina, ili SPS koji traži da Beograd bude kao laburistički London“? Podsetio je time na oprečne pozicije koje su dolazile iz SPS-a tokom prethodne kampanje u Beogradu, kada je Dragan Marković Palma pozivao da Beograd bude kao Jagodina, dok je kandidat SPS-a za gradonačelnika Aleksandar Antić u Londonu razgovarao sa gradskim čelnicima, inače predstavnicima laburističke većine.

„Istorijske činjenice ne idu u prilog podizanju spomenika, ali činjenice ne utiču na pravljenje spomenika, već emocije. Zato je pitanje da li će SPS u budućnosti biti ko Antićevi laburisti ili Palmini arkanovci“, rekao je Samardžić u jutarnjem programu Prve TV.

Samardžić se protivi podizanju spomenika znamenitim ličnostima uopšte, smatra da je to običaj iz 19. veka, a posebno Miloševiću, za kojeg kaže da je radio protiv Jugoslavije, uništio tu Jugoslaviju, kao i naše živote. „Milošević i njegova kamarila jedva su dočekali bombardovanje, koje im je produžilo život i trajno uvelo naše društvo u sukob sa zapadnim svetom i mi i danas ne možemo da izađemo iz tog sukoba“, kaže Samardžić. Uglavnom, kako kaže, potrebno je da neko ponese političku odgovornost za odluku o podizanju spomenika Miloševiću, a to podrazumeva određene političke posledice.

Advokat Toma Fila podseća da se protivio podizanju spomenika bilo kome pre 30 ili 50 godina od smrti neke znamenite ličnosti, ali kaže da je to narušeno davanjem imena Zorana Đinđića bulevaru na Novom Beogradu. Kao Miloševićeve zasluge on navodi Dejtonski sporazum, na koji se danas svi pozivaju, kao i Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Milićević: Nikada ne bismo rušili spomenik Đinđiću

„Da li će ta inicijativa za spomenik Miloševiću biti realizovana odlučiće novoizabrani saziv Skupštine grada Beograda i mi ćemo tu odluku podržati“, rekao je Đorđe Milićević, poslanik SPS. On je osudio stavove „određenih političkih opcija“ o rušenju takovog spomenika. „Zoran Đinđić je bio naš politički neistomišljenik politički protivnik, ali mi smo ga poštovali. NJegovo ubistvo je zločin i mi jasno kažemo da treba utvrditi političku pozadinu ubistva, ali nikada niko od nas ne bi rekao da treba srušiti spomenik Đinđiću“, naveo je Milićević. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari