Samoopredeljenje: Odluka Ustavnog suda je skandalozna 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Samoopredeljenje (PS) je ocenilo da je odluka Ustavnog suda Kosova da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru za sastav nove Vlade Kosova skandalozna, da predstavlja ukidanje ustavnog poretka Kosova i da prema njoj ni izbori ni demokratija nemaju smisla.

Poslanik PS Hajrull Čeku kaže da je odluka Ustavnog suda skandalozna.

„Ne samo da je ova odluka skandalozna, već i u celini prevazilazi duh Ustava Kosova. Ustavni sud nije interpretirao (Ustav) već je stvorio nove odredbe u vezi sa rokovima i nadležnostima predsednika Kosova. Ponavljam. Jednom rečju, to je skandalozno“ , rekao je Čeku za TV Dukađini.

Podvukao je da će nakon što odluka Ustavnog suda biti u celosti objavljena odlučiti o daljem postupku.

„Nastavićemo da se angažujemo za nove izbore što je pre moguće, kao što smo govorili od donošenja odluke o nepoverenju Vladi“, kazao je on.

Ministarka pravde i visoka zvaničnica PS, Aljbuljena Hadžiu je takođe ocenila da je odluka Ustavnog suda skandalozna.

„Ustavni sud je srušio volju naroda! Skandalozna odluka“, napisao je Hadžiu na fejsbuku.

Prema njenom mišljenju, sudije Ustavnog suda su napravile istorijsku grešku koja će Kosovo koštati mnogo.

„Takve odluke su neprihvatljive za Samoopredelenje i naravno, postojaće građanski otpor protiv ovih odluka koje žele da sačuvaju trgovine Hašima Tačija“, napisala je ona i dodala da je ovom odlukom Ustavni sud naneo snažan udarac Kosovu.

„Ni izbori ni demokratija više nemaju smisla jer grupa sudija Ustavnog suda ruši ustavni poredak“, napisala je ona.

DSK, ABK i SDI pozdravljaju odluku Ustavnog suda o mandataru Kosova

Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), koje su deo nove koalicije, pozdravili su odluku Ustavnog suda da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru za sastav nove Vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud Koosva je sinoć presudio da uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi ne dovodi do obaveznog raspuštanja Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade.

Kandidat za premijera iz DSK Avdullah Hoti pozdravio je odluku Ustavnog suda i ocenio da odlukom Ustavnog suda niko nije izgubio.

„Vraćanje poverenja među nama i poštovanje institucionalnog poretka naša je zajednička obaveza. Zajedno sa našim strateškim prijateljima, Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, marljivo ćemo raditi na realizaciji naših težnji ka evroatlantskim integracijama“ , napisao je Hoti na Fejsbuku.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Đini je izjavio da odluka Ustavnog suda bila očekivana, jer je u skladu sa Ustavom.

„Samoopredeljenje“ nije želelo mandat koji mu je ponudio predsednik. Nema drugog načina“, rekao je Đini i dodao da se ta odluka mora poštovati, jer je Ustavni sud poslednja instanca koja tumači i poštuje Ustav Kosova.

I predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj je pozvao političke stranke da nastave dosadašnju tradiciju poštovanja presuda Ustavnog suda.

„Socijaldemokratska inicijativa pozdravlja današnju presudu Ustavnog suda i poziva sve političke stranke da nastave dosadašnju tradiciju u poštovanju presuda Ustavnog suda, što će doprineti izbegavanju institucionalnih problema u
budućnosti“, napisao je Limaj na Fejsbuku.

Kosovski institut: Sve stranke da poštuju presudu Ustavnog suda

Kosovski demokratski institut (KDI) pozvao je danas sve stranke da poštuju presudu Ustavnog suda o mandataru za sastav nove Vlade Kosova i garantuju demokratsku tranziciju vlasti.

Samoopredeljenje: Odluka Ustavnog suda je skandalozna 2
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

U saopštenju za medije KDI je istakao da kontinuirano prati sva dešavanja u vezi sa mandatom za formiranje nove vlade, od pokretanja zahteva za izglasavanje nepoverenja „Kurtijevoj vladi“, do presude Ustavnog suda.

„KDI smatra da su jučerašnjom odlukom Suda u vezi sa predsednikovom uredbom razjašnjene neke najosetljivije odredbe i principi vezani za formiranje vlade. KDI poziva sve političke subjekte i institucije zemlje da u potpunosti poštuju presudu Ustavnog suda, jer ta institucija ima samo odgovornost tumačenja Ustava i njene su odluke obavezujuće za sve institucije na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je odgovornost svih strana da se suzdrže od „jezika i nedemokratskih“ postupaka, osiguravajući nesmetan prelazak vlasti, što je bitno za održavanje funkcionisanja Kosova.

„Podsećamo da se zemlja suočava sa važnim političkim procesima i ekonomskim izazovima, za koji je potreban puni konsenzus i funkcionalnost institucija. KDI podržava pravo građana da iskazuju nesuglasice protestima, sve dok su demokratski i ne proizvode tenzije koje mogu naneti štetu budućnosti Kosova i njegovih građana“, kaže se u saopštenju.

Ustavni sud Kosova je sinoć presudio da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru za sastav nove Vlade Kosova u skladu sa Ustavom i da izglasavanje nepoverenja Vladi ne mora obavezno da vodi raspuštanju Skupštine i prevremenim izborima.

Izvestilac EP: Nema alternative sem prihvatanja odluke Ustavnog suda Kosova

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola Von Kramon zatražila je da sve strane poštuju odluku Ustavnog suda koja je dala zeleno svetlo za formiranje Hotijeve vlade.

U postu na Tviteru, Kramon je rekao da nema alternative nego da se prihvati odluka i dodala da bi politička promena mogla da se dogodi kada budu održani sledeći izbori.

„Ne postoji druga opcija osim da prihvatimo odluku Ustavnog suda. Ako želite političku promenu, to morate da potražite na sledećim izborima“, napisala je ona.

Prema njenim rečima, odgovor građana „može biti razumljiv, ali to ne rešava probleme“.

Ustavni sud Kosova je u četvrtak uveče saopštio da je Tačijev ukaz o određivanju Avdulaha Hotija sa mandatara za sastav nove Vlade zasnovan na Ustavu Kosova i ocenio da izglasavanje nepoverenja Vladi nužno ne treba da vodi ka raspuštanju Skupštine i vanrednih parlamentarnih izbora.

Tači pozvao na poštovanje odluke Ustavnog suda i što brže formiranje Vlade

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas rukovodioce institucija Kosova i političkih stranaka da poštuju odluku Ustavnog suda koji je njegovu uredbu o mandataru za sastav Vlade proglasio ustavnom.

„Kao predsednik pozdravljam odluku Ustavnog suda koja trasira put formiranju nove vlade. Bio sam oprezan u svakom koraku koji sam preduzeo da se pridržavam Ustava. Potvrđeno je to sinoć jednoglasnom odlukom sudija Ustavnog suda. Najvažnije je da je potvrđeno da je Skupština najviša politička institucija u zemlji“, rekao je Tači na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, nova vlada mora biti formirana što je pre moguće.

„Okolnosti zahtevaju efikasnu i efektivnu Vladu. Pozivam sve institucije i stranke da sprovode sve odluke Ustavnog suda“, rekao je on.

Ustavni sud Kosova je u četvrtak uveče saopštio da je Tačijev ukaz o određivanju Avdulaha Hotija sa mandatara za sastav nove Vlade zasnovan na Ustavu Kosova i ocenio da izglasavanje nepoverenja Vladi nužno ne treba da vodi ka raspuštanju Skupštine i vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari