Saša Radulović zaobilazi parlament u širokom luku 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Saša Radulović, osnivač i prvi predsednik Dosta je bilo, poslednjih dana, u kojima se dešava novi talas napuštanja ovog pokreta i otkako je ostao i bez poslaničkog kluba, praktično zaobilazi parlament Srbije u širokom luku, tvrde bivši članovi DJB.

Oni dodaju da je jedno od poslednjih Radulovićevih pojavljivanja u parlamentu bilo kada je sa sendvičem i jogurtom ušetao u skupštinsku salu i kada je od predsedavajućeg tražio pauzu za ručak. Tada je i zaradio opomenu.

„Bilo bi lepo da Radulović dođe u parlament i da se konačno suoči sa praznim klupama koje su bile namenjene poslaničkom klubu DJB. I da odgovori na neprijatna pitanja kolega poslanika“ , kaže za Danas Branislav Mihajlović, još aktuelni predsednik DJB. Mihajlovićevu ostavku je ovih dana zatražila Branka Stamenković, zamenica predsednika DJB i jedina poslanica koja je ostala sa Radulovićem, zbog „kršenja statuta“ .

Mihajlović ponavlja za Danas da sukob između njega i Radulovića traje punih šest meseci zbog njegovog insistiranja da finansijama upravljaju predsednik i Predsedništvo DJB i odbijanja Radulovića da preda kasu.

Branka Stamenković međutim tvrdi da su navodi Mihajlovića potpuna neistina i da je to izmišljotina. „Branislav Mihajlović nije imao ni najmanji problem da upravlja finansijama DJB nakon preuzimanja dužnosti predsednika. Od 21. aprila 2018. godine pa sve do 3. novembra, Mihajlović nije ni jedan jedini put na bilo kojoj sednici Predsedništva izneo ni najmanju primedbu ove vrste“, kaže Stamenkovićeva. Dodaje da je on pritisnut činjenicom da je inicijativu za njegovu smenu potpisala većina članova GO, pokušao da sakrije činjenicu da je njegovo predsednikovanje obeležilo konstantno kršenje Statuta, prekoračenja ovlašćenja i samovoljne i autoritarne odluke koje su nanele štetu ugledu stranke.

U jednome se Mihajlović i Stamenkovićeva samo slažu, a to je da je za smenu predsednika potrebna dvotrećinska većina članova skupštine DJB. Mihajlović najverovatnije neće ni pokušati da zadrži „ime“ DJB, budući da je sa drugim poslanicima DJB prekjuče osnovao novu poslaničku grupu pod nazivom „Politika mora biti drugačija“.

S druge strane, iz DJB je juče medijima stiglo opširno obaveštenje o hitnom zakazivanju izborne skupštine radi izglasavanja nepoverenja Mihajloviću.

„Na sednici održanoj u ponedeljak, 5. novembra, Glavni odbor DJB zakazao je hitnu vanrednu sednicu Skupštine za subotu, 17. novembra, u Nišu. Za ovu odluku glasalo je 18 od 21 člana Glavnog odbora…. U poslednja dva meseca nastupe Saše Radulovića i Branke Stamenković u Skupštini je preko društvenih mreža pratilo preko miliona ljudi nedeljno. Pokrenuta su izuzetno važna pitanja. Predložen je Zakon o Kosovu i Metohiji koji bi učinio da Ustav Srbije konačno ponovo važi na celoj teritoriji Srbije. U skupštini se konačno čulo da Srbijom upravlja Nemačka, da vlast slepo prati njihovu politiku, da EU direktno učestvuje u podršci Vučiću i kolonizaciji Srbije. Poslanička grupa DJB je od ulaska u Narodnu skupštinu dominirala, argumentovano kritikovala vlast koja uništava Srbiju, i kao takva je, očigledno, morala da bude uništena“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da poslanici koji su otišli sa Mihajlovićem nisu o tome obavestili „članove DJB“ i ocenjuje da je „ovo je verovatno jedinstvena pojava u svetskom parlamentarizmu. Zaključuje se da je na delu cilj vlasti „da se iz skupštine skloni glavna opozicija i zameni ljudima koji će podržati vlast u promeni ustava i odvajanje KiM od Srbije“, i poručuje da „DJB ne odustaje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari