Savet Evrope: Postupak za Srbiju zbog zastoja u borbi protiv korupcije 1Foto: Bojan Cvejić

Srbija je među devet zemalja protiv kojih je, zbog „u celini nezadovoljavajuće“ primene preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, pokrenut postupak, saopštio je danas Saveta Evrope.

Pored Srbije, među tim zemljama su Belgija, Mađarska, Irska, Luksemburg, Portugalija, Rumunija, Španija i Turska, a postupak je ranije pokrenut prema Belorusiji i Švajcarskoj.

Prošlogodišnje zakonske inicijative u nekim evropskim zemljama su poništile prethodne reforme, sprovedene radi sprečavanja korupcije. Mada je ostvaren opšti napredak u uvođenju mera borbe protiv korupcije, njihova primena je sporija nego što se želi, navelo je u izveštaju telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (Greko).

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland je ocenio da korupcija na nacionalnom i međunarodnom nivou predstavlja ogromnu pretnju institucijama i demokratiji.

Važno je da nacionalne vlasti i međunarodna tela zauzmu jasan stav protiv korupcije i brzo primene antikorupcione mere, izjavio je Jagland.

Predsednik Greka Marin Mrčela je, uz konstataciju da je lane bilo mnogo tvrdnji o korupciji u raznim zemljama i institucijama, izjavio da bi poslanici, sudije i tužioci morali da pružaju primer, dok bi građani trebalo da od svojih predstavnika traže da se ponašaju ne samo u skladu sa zakonom, već i sa najvišim etičkim standardima.

Greko je izneo podatak da države nisu primenile gotovo trećinu preporuka vezanih za poslanike, dok je delimično primenjeno 44 odsto.

U potpunosti je primenjena tek svaka četvrta preporuka, koje se odnose na izjave o imovini poslanika, ograničavanje njihovih poslovnih aktivnosti, sukob interesa.

Što se tiče sudija, u potpunosti je primenjeno 42 odsto Grekovih preporuka, a nešto više od jedne trećine samo delimično. Svaka peta preporuka nije primenjena.

Preporuke su se odnosile na izbor sudija, unapređenje, potrebu za postojanjem kodeksa njihovog ponašanja.

Rezultati vezani za tužioce su daleko bolji – u potpunosti je primenjeno 54 odsto predložnih mera, 32 odsto delimično, a samo 14 odsto nije primenjeno, saopštio je Greko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari