Savez za Srbiju danas o daljim koracima: Bez reakcije vlasti na zahteve 1Foto: FoNet Zoran Mrdja (Arhiva)

Ako će nedavno predstavljeni dokument sa zahtevima i preporukama Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“ biti sveto pismo za političare koji vode protest, za vlast je on nešto što se ignoriše i na šta se još nema reakcije.

Predsednik Srbije, od kojeg se zahteva da ne podržava nijednog učesnika izbora, ni ministar i državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje čije se ostavke traže zbog urušavanja medijskog sistema i sloboda, ali ni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u čijoj je nadležnosti deo izbornog zakonodavstva koje treba menjati ne bi li izborni proces bio slobodan, juče nisu odgovarali na pitanje Danasa hoće li ispuniti ono što im stručnjaci iz oblasti medija i izbornog procesa preporučuju i od njih zahtevaju.

Koji su naredni koraci opozicije u ovakvoj situaciju, odnosno kome će biti poslat ovaj dokument i na koji način će „politički deo“ protesta insistirati na ispunjavanju zahteva i preporuka, javnost bi danas trebalo da sazna u obraćanju čelnika SZS.

Deo plana otkriva nam predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović, koji za Danas kaže da bi „taj dokument sada trebalo biti ‘sveto pismo’ i političkom delu protesta „1 od 5 miliona“, dakle i Savezu za Srbiju.

– Rekli smo dobro, možda mi kao opozicija nismo objektivni, ajte da neko drugi kaže da li u Srbiji postoje uslovi za poštene izbore i ako ne postoje kako do njih da dođemo. Stručni ljudi, dokazani u svojim profesijama i nestranački su seli i napravili stručnu analizu i dali predlog rešenja. Mi bi možda tražili i više, ali oni su rekli, ovo bi bilo minimalno da, ako to bude ispunjeno, možete da izađete na megdan vlasti. To bi bilo najslikovitije i ta analiza sa predlozima će biti poslata svim nadležnim državnim institucijama, ali i svim međunarodnim organizacijama koje se bave ovim pitanjima – naveo je Veselinović.

Koje su opcije pred opozicijom za naš list komentarisao je i lider Nove stranke Zoran Živković, koja nije u SZS ali jeste potpisnica Sporazuma sa narodom. On kaže da svako sa svoje strane treba nastaviti da pritiska vlast.

– Nastavkom protesta na ulicama, preko poslanika koji će u parlamentu govoriti o tome kroz aktivan bojkot, organizovanjem građana po celoj Srbiji i nametanjem te tema o kojoj svi pričaju – kaže on. Živković navodi i da bi već napisanim predlozima dodao i zabranu komercijalnog reklamiranja stranaka jer je tu uvek u prednosti vladajuća stranka koja god da je. On dodaje i uvođenje duel emisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari