Savez za Srbiju neće dozvoliti uklanjanje Starog savskog mosta 1Foto: Bojana Bačić /Danas

Predsedavajući Savezom za Srbiju (SZS) i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Danilo Bašić izjavio je danas da SZS neće dozvoliti premeštanje starog Savskog mosta, koji je jedan od simbola Beograda.

„Branićemo ga ako treba sa svim našim simpatizerima, članovima.Pozvaćemo sve Beograđane da se uključe u zaštitu mosta“, rekao je Bašić novinarima ispred zgrade na kojoj je spomen ploča Miladinu Zariću, učitelju koji je 20. oktobra 1944. godine tokom bitke za oslobođenje Beograda spasio Savski most od rušenja.

On je istakao da je stari Savski most jedan od simbola Beograda, isto kao što je Beogradska tvrđava koju gradska vlast želi da upropasti, isto što je bio Trg republike koga su uništili. Bašić je rekao da gradska vlast želi od šetališta da napravi moderan novi centar Beograda i ocenio da je to promena istorije grada Beograda.

„Nemam ništa protiv toga da se nešto moderno pravi u Beogradu, čak podržavam to, ali ako želite da sve ono što je krasilo Beograd i što je istorija Beograda izmislite mislim da je to skandal“, rekao je Bašić. Neko danas želi da promeni istoriju Beograda, kako je rekao, počevši od gondole, Trga republike, pravljenja nekog novog naselja uz Savu i urbanističkog i saobraćajnog haosa u Beogradu. Prema njegovim rečima, starim Savskim mostom danas prelazi više od deset odsto građana. „Postoje razna građevisnka rešenja kao što je to urađeno na Brankovom mostu 1978. godine kada je napravljen blizanac most“, naveo je Bašić.

Ocenio je, takođe, da se na neki način,skrnavi i deo istorije Beograda, odnosno Zarić, koji spasao most od rušenja, tako što će taj most biti skinut i kako predlaže gradska vlast, premešten u park Ušće. On je rekao da bi taj most trebalo da se proširi i da mu se da neki novi značaj. Bašić je rekao i da je velika laž da građani ne žele taj most, kako se navodi u „montiranoj anketi“, i dodao da stari Savski most smeta stanovnicima „Beograda na vodi“, zbog buke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari