SDA optužila Srbiju za uzurpatorske atake na resurse u BiH i traži sankcije za Dodika   1Foto: Adi Kebo/Zurnal.info

 Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini optužio je danas Srbiju za, kako su naveli, učestale uzurpatorske atake na resurse BiH.

U zaključcima objavljenim nakon sednice Glavnog odbora SDA navodi se da izgradnja hidroelektrana na reci Drini i aerodroma u Trebinju „predstavljaju drastičnu povredu suvereniteta BiH“ i „nelegalne aranžmane“.

„Skrećemo pažnju domaćoj i svetskoj javnosti da su na lokalitetu Buk Bijela, gde je položen kamen temeljac za granju hidrocentrale, pronađeni ostaci 43 žrtve. S obzirom da se opravdano sumnja da se na toj lokaciji kriju ostaci još većeg broja žrtava, pozivamo Tužilaštvo BiH da najhitnije postupi po prijavi Udruženja žrtava Foča 92.–95, obustavi gradnji i istraži lokalitet“, naglašava se u zaključcima.

GO SDA pozvao je zemlje članice EU i Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) u BiH da uvedu sankcije srpskom članu Predsedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku zbog, kako tvrde, secesionističkih pretnji.

Zatraženo je uvođenje sankcija svima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i pozdravljena najava američkog predsednika Džozefa Bajdena o proširenju tzv. crne liste za zemlje zapadnog Balkana.

Glavni odbor SDA odbacio je bilo kakav pokušaj da se tzv. „non pejperima“ ili drugim načinima političkog i diplomatskog delovanja dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

„Ne može i neće biti nikakvog ‘mirnog razlaza’ niti odvajanja nijednog pedlja teritorije BiH, čime konstantno preti Milorad Dodik. Politikom koju vodi, Milorad Dodik neće dovesti do razbijanja BiH, ali može ugroziti mir i stabilnost na štetu svih gradjana, a posebno na štetu vlastitog naroda i entiteta RS“, ističe se u zaključcima.

GO SDA je pozdravio NATO put BiH, kao i izbor Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH, od koga očekuju da pokaže odlučnost kako bi se „uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH“.

Od aktuelnog Visokog predstavnika Valentina Incka zatražili su da do isteka svog mandata ukine odluke u RS o odlikovanju osobama presudjenim za ratne zločine, kao i da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

Glavi odbor pozdravio je izricanje pravosnažne presude doživotnog zatvora ratnom komandantu Vojske RS zločincu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, navodeći da je na taj način gotovo kompletno ratno političko i vojno rukovodstvo RS presudjeno za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge najteže zločine.

Prigovorili su Haškom tribunalu da je „načinio istorijsku nepravdu, jer nije presudio da je, uz Srebrenicu, genocid počinjen i u opštinama Foča, Vlasenica, Ključ, Sanski Most, Kotor Varoš i Prijedor“.

GO SDA pozdravio je usvajanje Rezolucije u Skupštini Crne Gore kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje.

U zaključcima je istaknuta zabrinutost zbog reakcija aktuelnih političkih i verskih predstavnika srpskog naroda, kako u RS, tako i u Srbiji, posle presude Mladiću i usvajanja Rezolucije i zabrani negiranja genocida u Skupštini Crne Gore.

Upozorili su na, kako su ocenili, novi val srpskog nacionalizma, koji kroz „zagovaranje tzv. ‘srpskog sveta’ preti da ponovo oživi duhove iz mračnih i tragičnih 90-ih godina prošlog stoleća“.

Glavni odbor SDA je usvojio čak 26 zaključaka, medju kojima i onaj u kome se kritikuje pasivnost Saveta ministara BiH, posebno povodom borbe protiv korona virusa, rešavanja migrantske krize, kao i usvajanju reformskih zakona potrebnih za ispunavanje uslova iz Mišljenja Evropske komisije, potrebnih za dobijanje kandidatskog statusa za EU.

„Cenimo da je pasivnost predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije i dela ministara namerna i u funkciji politike koja želi pasivizirati rad institucija na državnom nivou“, stoji u zaključcima.

GO SDA zatražio je od rukovodstva stranke da u skorije vreme, ako izostanu konkretni rezultati, razmotri pokretanje smene Saveta ministara BiH, ali je pohvalio delovanje svojih ministara Silme Cikotića (ministra bezbednosti) i Bisere Turković (ministarka spoljnih poslova).

Rad Tužilaštva BiH ocenjen je kao neprofesionalan i pristrasan, dok je aktivnostima Vlade Federacije BiH, na čijem čelu je SDA-ov premijer Fadil Novalić, data podrška.

GO SDA je pozvao Predsedništvo BiH da konačno obezbedi potpisivanje ugovora između države BiH i Islamske zajednice u BiH, kako bi se uklonila postojeća diskriminacija Islamske zajednice u BiH u odnosu na Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

U zaključcima je pozdravljena odluku Predsedništva SDA da ne učestvuje u neustavnim „pregovorima entiteta i naroda“ koju je preko Narodne skupštine RS inicirao SNSD.

„O budućnosti Bosne i Hercegovine se ne može razgovarati između entiteta ili tri naroda, već isključivo u okviru nadležnih državnih institucija, pre svega u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine“, ističe se u zaključcima.

Podržan je stav rukovodstva stranke da se razgovori o izmenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH više ne vode samo između SDA-HDZ, već isključivo u formatu koji uključuje sve parlamentarne strane, domaće i strane pravne eksperte, predstavnike CIK-a i nevladinog sektora.

SDA dobila novog potpredsednika predsednicu Glavnog odbora.

Šerif Špago, predsedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona izabran je za novog potpredsednika SDA, dok je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević Tokić izabrana za novu predsednicu GO SDA, javlja Oslobođenje.

Špago je potvrdio da je glavna tema sednice GO SDA bila aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, o čemu je predsednik stranke Bakir Izetbegović obavestio Glavni odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari