Šef kancelarije EU u Prištini: Ustavni sud Kosova nije zabranio formiranje ZSO 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Šef kancelarije i specijalni predstavnik EU u Prištini Tomaš Sunjok izjavio je danas da u odluci Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine o Zajednici srpskih opština (ZSO) ne vidi „nikakvu zabranu uspostavljanja“ ZSO.

On je na sednici Komisije za evropske integracije kosovskog parlamenta na čijem je dnevnom redu bio poslednji izveštaj EU rekao da Ustavni sud postavlja „samo određena ograničenja“ a da se na kraju odluke kaže da statut ZSO treba poslati Ustavnom sudu.

„Pa šta je statut? Gde je statut? Kosovo treba da se uključi u ovo pitanje. Sami ste potpisali sporazume i pored međunarodne obaveze, to je i vaša ustavna obaveza“, kazao je šef kancelarije EU.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da Ustav Kosova „nije Biblija“ i da će morati da se menja, Sunjok je kazao da je logično da Ustav treba menjati kako bi se postigli međunarodni sporazumi.

„Kada pregovarate o međunarodnim ugovorima, oni su pravno obavezujući. Ako pregovarate o sporazumu i potpišete ga, oni postaju pravno obavezujući. Zatim imate svoje mehanizme kako da ih uključite u svoje zakonodavstvo. Normalno je da sporazumi zahtevaju promene i ne vidim ništa loše u onome što je rekao Lajčak“, kazao je Sunjok.

Dodao je da je „razočaran“ što je Kosovo u mnogim oblastima ostvarilo „vrlo mali napredak ili nije napredovalo uopšte“.

„Kosovo ima malo opravdanja jer je situacija bila veoma teška i sa političkog stanovišta i zbog pandemije. EU je organizacija koja vam predlaže šta treba da radite, ali vam ne nameće da postignete što veći napredak. Nismo ovde da vam namećemo stvari“, kazao Sunjok.

Ocenio je da treba da postoji veća koordinacija ministarstava, institucija i organizacija na Kosovu.

„Nije na meni da vam kažem koji je idealan model, jer je na vama i vašem parlamentu da to ocenite. U regionu postoje modeli kako se to može postići. Bilo je zemalja koje su uspele da postignu članstvo u EU. Ali ako postoji politička volja, i članstvo se postiže“, kazao je šef kancelarije EU u Prištini.

U vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo, on je rekao da o tome odlučuje 27 država članica i da ne može uticati na sve te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari