To što Vatikan nije priznao Kosovo ne ometa našu komunikaciju sa Svetom stolicom. Od pape Jovana Pavla Drugog, koji se više puta sreo sa bivšim predsednikom Rugovom, do pape Franje, koji se pre nekoliko nedelja sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, mi održavamo istorijski jaku vezu. Priznanje će biti prirodna evolucija tog procesa u dogledno vreme. Sveta stolica nije tipična država, ali mi vodimo otvoren dijalog o svim pitanjima – kaže za Danas zamenik šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi povodom prošlonedeljne posete potpredsednika Vlade Kosova i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Vatikanu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt;

U razgovoru sa sekretarom Svete stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom Tači je, između ostalog, najavio da se Kosovo priprema za članstvo u Unesku i da je spremno da imenuje svog predstavnika u Vatikanu, „sa ciljem produbljivanja odnosa sa Svetom stolicom“.

Na pitanje Danasa kako je Vatikan odgovorio na Tačijevu inicijativu o imenovanju kosovskog predstavnika pri Svetoj stolici i kada bi to moglo da se očekuje, Seljimi odgovara: „Kosovo razgovara sa Svetom stolicom o pronalaženju različitih načina za unapređenje direktne komunikacije i angažovanje. Katolička zajednica na Kosovu je jedna od najdinamičnijih i najstarijih na svetu. Očekujemo postepeno napredovanje u direktnoj komunikaciji kako bi to bili razgovori dve strane“.

Upitan da li Vlada Kosova diplomatske kontakte sa Vatikanom održava samo preko apostolskog nuncija u Sloveniji ili i na neki drugi način, sagovornik Danasa objašnjava da je „Sveta stolica odlučila da kontakt sa Kosovom održava preko nuncija u LJubljani, a ne u Beogradu, tako da se kontakti sa Vatikanom održavaju i preko njega, ali i u komunikaciji Ministarstva spoljnih poslova Kosova i Svete stolice“.


Traži se procedura za Unesko

Povodom Tačijeve najave da bi Kosovo narednih nedelja trebalo da zatraži članstvo u Unesku, Petrit Seljimi kaže da Priština „nastoji da poveća svoje učešće u organizacijama važnim za ekonomski i socijalni razvoj, kao i za zaštitu ljudskih prava i istorijskog nasleđa“. Prema njegovim rečima, „Kosovo vodi razgovore sa više multilateralnih tela radi pronalaženja formata i procedure za moguće članstvo u Unesku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari