Firmi koja se dovodi u vezu sa dovoženjem birača u "Arenu" posao od još 180 miliona dinara? 1foto screenshot N1

Firma koja se dovodi u vezu sa dovoženjem glasača iz Republike Srpske u “Beogradsku Arenu”, “T&M Group Solutions”, dobila je još 180.000.000 dinara od javnih preduzeća za manje od mesec dana, može se zaključiti na osnovu uvida u Portal javnih nabavki.

Za poslovanje ove firme javnost se zainteresovala nakon objavljivanja fotografija parkiranih vozila sa obeležjem „T&M Group Solutions“ kod „Beogradske Arene“ na dan izbora 17.decembra. Nekoliko meseci kasnije, Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde, objavila je podatke da je ta firma marta ove godine putem javne nabavke dobila posao obezbeđivanja objekata Gradske uprave vredan 180 miliona dinara.

Kako je Danas već pisao, firma „T&M Group Solutions“ je u poslednjih godinu dana sklopila ugovore, bilo sama, bilo u konzorcijumu sa drugim firmama, u vrednosti od 321,6 miliona dinara samo sa Gradom Beogradom.

Pored toga, ova kompanija je sklapala ugovore i sa drugim javnim isntitucijama, uglavom za posao obezbeđivanja objekata. Prvi takav ugovor bio je o obezbeđivanju objekata JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” 7. februara 2023. godine u vrednosti od skoro 90 miliona dinara.

Od tada do danas, ova kompanija je sklapala ugovore sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije, Zavodom za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Kliničkim centrom Vojvodine, Ustanovom studentski centar “Beograd”, Muzejom grada Beograda, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa, Elektrodistribucijom Srbije, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, i JKP “Beogradske elektrane”.

Od pisanja Danasa o poslu obezbeđivanja objekata Gradske uprave Grada Beograda, “T&M Group Solutions” sklopila je još jedan okvirni sporazum sa “Muzejom grada Beograda” i dva ugovora sa dečijim kulturnim centrom “Majdan” i JKP “Zelenilo Beograd” u zbirnom iznosu od skoro 180.000.000 dinara.

Uvidom u podatke sa Portala javnih nabavki može se naći ugovor sklopljen 2. aprila između JKP “Zelenilo-Beograd” i grupe firmi “T&M Group Solutions”, “Dobergard”, “Dobergard plus” i “O.L.D Gard. Security”. Veliki deo poslova koje je dobila od države, „T&M Group Solutions“ je dobila u konzorcijumu sa pomenutim firmama.

Ovim ugovorom  sa „Zelenilom“ je predviđeno da ove firme obavljaju obezbeđenje objekata tog preduzeća za 40.000.000 dinara.

Drugi ugovor, sa dečjim kulturnim centrom „Majdan“ sklopljen je 13. marta, a za usluge čišćenja kulturnog centra, ova kompanija je sa još dve firme dobila 4.000.000 dinara, dok je od “Muzeja grada Beograda” dobila 50.000.000.

Posao obezbeđivanja objekata muzeja dobila je zajedno sa firmama “Sparta Security”, “Atlas Security” i “O.L.D. Gard Security “ sa kojima se takođe često prijavljuje na konkurse.

Uzevši sva tri ugovora zajedno, država je za poslove koje između ostalih obavlja i “T&M Group Solutions” odvojila skoro 180 miliona dinara za manje od mesec dana (od 13. marta do 2. aprila ove godine).

Ono što dovodi ovu kompaniju u vezu sa srpskim vlastima je činjenica da su njena vozila uočena “Beogradske Arene” na dan izbora, kada se odigralo navodno dovoženje birača iz Republike Srpske u “Arenu” kako bi glasali na beogradskim izborima.

Tada je određeni broj muškaraca bez ikakvog obeležja, za koje se sumnja da su zaposleni u „T&M Group Solutions“, obezbeđivao “Arenu” i sprečavao članove Republičke izborne komisije da uđu u objekat i provere navode da se građani Republike Srpske autobusima organizovano dovoze u Beograd.

Osim navodnog obezbeđivanja “Arene” za vreme izbora, ova firma se dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) preko vlasnika kompanije Daneta Šijana.

Šijan je javno podržao SNS više puta, a u Crnoj Gori je sa funkcionerom te stranke i kolegom rukometašem Vladom Mandićem imao problema sa zakonom.

Naime, Šijan je za vreme lokalnih izbora u Nikšiću 2021. godine bio priveden sa Mandićem pod optužbom da su nelegalno uneli veliku količinu novca, navodno za potkupljivanje glasača u korist stranaka bliskih srpskim vlastima. Sledeće godine, Šijanu i Mandiću je zabranjen ulazak u Crnu Goru i oni su vraćeni sa crnogorske granice.

Mandić se takođe dovodi u vezu sa dovoženjem i prijavljivanjem birača za decembarske izbore. Prema podacima Stranke slobode i pravde (SSP), u Ulici Kraljevića Marka broj 9 u zgradi koja je u vlasništvu Mandića bio je upisan 121 birač za republičke izbore i 154 za beogradske izbore.

„T&M Group Solutions“ se nije javno oglašavao o spekulacijama u medijima, a odgovor na mejl koji smo poslali prilikom pisanja prvog teksta o ugovorima između Uprave grad Beograda i ove kompanije nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari