Ko je Dane Šijan, bivši rukometaš i vlasnik kompanije koja se dovodi u vezu sa dovoženjem birača u “Arenu”? 1Foto: Pedja MIlosavljevic

Nekadašnji rukometaški reprezentativac Dane Šijan vlasnik je kompanije “T&M Group Security” čija su vozila uočena kod “Štark Arene” na dan održavanja izbora, a koja je u poslednjih godinu dana sa gradom Beogradom sklopila sporazume vredne 321,6 miniona dinara.

Šijanova kompanija se u javnosti dovodi u vezu sa vlastima u Srbiji i SNS-om od otkrivanja dovoženja birača iz Republike Srpske u “Štark Arenu” kako bi glasali na beogradskim izborima i prisustva najmanje pet vozila sa oznakama “T&M Group Solutions” oko „Arene“.

Na veze između Šijanove firme i SNS-a ukazuju i podaci sa Portala javnih nabavki na kojem se može videti da je ta firma sklopila tri okvirna sporazuma sa Gradom Beogradom od aprila 2023. godine do marta 2024. godine u vrednosti od 321,6 miliona dinara za obavljanje usluga obezbeđenja i čišćenja objekata gradske uprave.

O Šijanu se pisalo i u crnogorskim medijima, uglavnom o njegovom navodnom pružanju pomoći strankama koje su bliske režimu u Srbiji. “Iz razloga nacionalne bezbednosti koji su poznati“ Agenciji za nacionalnu bezbednost Crne Gore oktobra 2021. godine mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Iste godine, pre zabrane ulaska, za vreme lokalnih izbora u Nikšiću, Šijan je uhapšen pod optužbom da je uz Vladu Mandića, takođe rukometaša i člana SNS-a u Crnu Goru nelegalno uneo veliku količinu novca za potkupljivanje glasača u korist stranaka bliskih srpskim vlastima ali i da su navodno bili logistika za dovođenje glasača iz Republike Srpske, Srbije i s Kosova.

On je prvi put u javnosti podržao SNS pozivajući građane na miting 19. aprila 2019. godine, koji je organizovan kao odgovor na višemesečne proteste opozicije „1 od 5 miliona“ pod sloganom “Stop krvavim košuljama”.

Svoju rukometašku karijeru započeo je u šabačkoj Metaloplastici, a od domaćih timova igrao u je u Proleteru iz Zrenjanina, Rudaru iz Kostolca i Partizanu.

Inostranu karijeru započeo je u Švedskoj 2003. godine u klubu IF Guir, a igrao je i u danskim klubovima Viborg HK, Bjerringbro-Silkeborg i Mors-Thy, u nemačkom SG Flensburg-Handewitt a karijeru završio u Rumuniji u klubu Dobrogea Sud Constanța 2018 godine.

Za rukometnu reprezentaciju Srbije i Crne Gore nastupao je na Evropskom prvenstvu 2004. godine, a za reprezentaciju Srbije igrao je od 2006 do 2008. godine.

Rođen je u Šapcu, 5. februara 1977. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari