Seljimi: Opoziv Vlade se traži zbog ostvarivanja sporazuma Tači-Vučić 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ_

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi izjavio je da se iza zahteva za izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija u suštini krije ostvarivanje sporazuma izmedju predsednika Kosova i Srbije o razmeni teritorija.

„Vi možete da prihvatite plan (Hašima) Tačija i (Aleksandra) Vučića, ali nikada nećete moći da ponizite ni nas ni kosovske Albance. Srešćemo se i na izborima koje vi izazivate. Na izborima pozovite Tačija i Vučića da vam obezbede glasove“, kazao je Seljimi na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o zahtevu za opoziv Vlade Kosova.

Prema njegovim rečima, ni jedan od razloga koje je spomenuo šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) u zahtevu za opoziv ne stoje.

„U vreme kada je svet u borbi protiv pandemije, Vlada Kosova se suočava sa ovim globalnim problemom sa svim svojim kapacitetima. Vlada kao saveznike ima lekare, policajce i sve one koji su protiv pandemije“, kazao je Seljimi.

Oni koji su inicirali opoziv nisu kazali istinu, jer, kako tvrdi, „nije istina da ima sankcija od strane SAD“.

„Navodne sankcije SAD su sredstvo ostvarenja jedne vaše želje. Drugo, nije uopšte istina da je zahtev za opoziv smena jednog ministra. Ova sednica je sazvana da se ide ka sporazumu na štetu Kosova“, kazao je Seljimi.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), Memlji Krasnići je rekao da će njegova stranka glasati za opoziv, ne samo zato što su na čelu opozicije već zato što je ovo bila najnesposobnija Vlada u istoriji demokratije na Kosovu i zaslužuje da što pre ode.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je takodje rekao da će oni podržati opoziv Kurtijeve vlade.

„Siguran sam da će poslanici oduzeti mandat ovoj Vladi. Mi smo podržali zahtev za opozivom jer imamo krajnje loše odnose sa našim saveznicima i takodje nismo videli saradnju između koalicionih partnera“, kazao je Haradinaj.

Ispred Srpske liste Igor Simić je rekao da će oni podržati opoziv Vlade.

„Pre svega Vlada nije pokazala nikakvu odgovornost u odnosu na srpski narod i mi ćemo glasati za opoziv ove vlade“, rekao je Simić.

Podršku opozivu Vlade je dao i poslanik Socijaldemokratske inicijative i Alijanse novo Kosovo Hadži Šalja.

I šef poslaničke grupe Šest plus, Danuš Ademi je podržao zahtev za opozivom Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari