Skot: Rat je uvek greška, žao nam je civilnih žrtava bombardovanja 1Foto: FoNet (Arhiva)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot izjavio je za Radio Beograd da ne očekuje da će administracija predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav Vašingtona o statusu Kosova.

Skot je rekao da Sjedinjene Države smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. „Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere i spremnost na kreativna rešenja“, rekao je ambasador Skot u intervjuu za Prvi program Radio Beograda.

Prema njegovim rečima, Vašington je spreman da pomogne dvema stranama, ali će se o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga bude video. On ne očekuje da će administracija predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav Vašingtona o statusu Kosova.

„Što se tiče Amerike kao velike zemlje, ti interesi se ne menjaju od predsednika do predsednika. Ono što mi želimo još od administracije Buša, preko Obame i do Trampa je mir i stabilnost u ovom regionu, transformacija ka demokratiji, jačim ekonomskim odnosima i integraciji u EU.

Tako da ja ne verujem da će se naša politika promeniti“, rekao je Skot. On je naglasio i da je rat uvek greška i često je posledica niza grešaka koje su ljudi napravili. „Odluka o bombardovanju 1999. godine je doneta posle decenije krvoprolića na ovim prostorima i na kraju krajeva stavila je tačku na to krvoprtoliće. Ali to ne znači da nije bilo grešaka, bilo je nevinih civilnih žrtava. I za svaku civilnu žrtvu nam je žao“, rekao je Kajl Skot.

On je istakao da treba gledati u budućnost i da je krajnje vreme da se vidi šta je u najboljem interesu i Srbije i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari