Skupština Kosova o demarkaciji: Ponovo suzavac 1Foto: N1

Poslanici Samoopredeljenja u Skupštini Kosova po drugi put su bacili suzavac i onemogućili glasanje o zakonu o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

U trenutku kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji pozvao poslanike da glasaju, nekoliko poslanika Samoopredeljenja je ponovo bacilo suzavac i Veselji je ponovo dao pauzu.

Poslanici Samoopredeljenja  ranije danas aktivirali su suzavac u trenutku kada je u salu ušao poslanik Srpske liste Adem Hodžaj, čime su obezbeđeni uslovi za izglasavanje zakona o demarkaciji.

Kako navodi portal Kossev, upravo je bacanjem suzavca u više navrata i ranije prekidana sednica zbog demarkacije. Određena je pauza, nakon čega bi sednica trebalo da se nastavi, predsednik Skupštine Kadri Veselji odredio petominutnu pauzu.

Skupština Kosova po četvrti put zaredom nije uspela da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Sednica koja je počela u utorak, posle 16 časova, i trajala gotovo do 1 čas posle ponoći – nastavena je danas u 11 sati. Iz Skupštine Kosova navode da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka kvoruma. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste iz koje su ranije naveli da neće glasati za usvajanje sporazuma. Nisu učestvovali ni pojedini poslanici Demokratske lige Kosova koja je, sa druge strane, potvrdila da će glasati za ratifikaciju. Upravo je to razlog zašto je sednica i pomerena, prenosi Kallxo.

Da se sednica nastavi u 11 časova predložio je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji. Većina poslanika je predlog prihvatila, te će se tako za nekoliko sati ponovo okupiti.

Vladajuća koalicija tvrdila je da je obezbedila dovoljan broj glasova, odnosno 80 potrebnih za usvajanje nacrta zakona o ratifikaciji. Današnjoj sednici nije prisustvovao jedan od poslanika LDK-a, Ramiz Keljmendi. Predstavnici vlasti su tvrdili da i bez Keljmendija imaju dovoljan broj glasova, a u međuvremenu je potvrđeno da će upravo Keljmendi prisustvovati nastavku sednice od 11 časova, piše Kossev.

Upravo je nedostatak glasova bio razlog zašto su i prethodna tri pokušaja za ratifikaciju propala.

Odluci je prethodila duga rasprava, tokom koje su predstavnici poslaničkih grupa iznosili mišljenja da li bi trebalo glasati za ratifikaciju.

Do promene u stavovima nije došlo – vladajuća koalicija sa Demokratskom ligom Kosova je i dalje za ratifikaciju, dok opozicija – pokret Samoopredeljenje, kao i poslanici koji su nedavno napustili ovu stranku, u novom poslaničkom klubu – nisu za ovaj sporazum.

Poziv poslanicima da glasaju za ratifikaciju prvi je tokom sednice uputio kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Prisustvovao je sednici od samog početka, te se obraćao u više navrata.

Upravo je njegova stranka – Alijansa za budućnost Kosova – ranije bila jedna od stranaka koja se protivila demarkaciji. On, međutim, sada tvrdi da se „ne ugrožava teritorija Kosova“, a upravo je gubitak teritorije ranije bila, kao i sada – ključna zamerka opozicije.

Sednici prisustvuje 95 poslanika, a među njima, kako su najavili, nisu poslanici Srpske liste, koji učestvuju u Vladi Kosova.
Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti zatražio je promenu redosleda tačaka u članu 3 predloga zakona, što je premijer Ramuš Haradinaj prihvatio i odlučeno je da Komisija za međunarodne odnose razmotri i odluči o predlogu DSK.
Posle toga Skupština će se izjasniti o predlogu zakona i glasati za zakon u celini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari