"Srbija je u boljoj pregovaračkoj poziciji" 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ; Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Ključ je u izostanku političke volje, posebno na kosovskoj strani, jer ne vidim da bi vlada Aljbina Kurtija ovako rano, u svom prvom mandatu, smela da se usudi da napravi tako veliki korak, kao što je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom – smatra Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka organizacije Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, koja komentariše izjavu izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

On je za agenciju Beta rekao da je sporazum „tehnički apsolutno ostvarljiv u roku od nekoliko meseci, ako dve strane to žele“, te ako imaju političku volju.

Prema rečima Andrić Rakić, pomenuta Lajčakova izjava može da predstavlja i pokušaj pritiska na pregovarače, jer u suštini šalje poruku da, ukoliko bi oni bili spremni politički da prihvate da naprave tako veliki korak i dođu do sporazuma, to znači da bi sve one pozitivne stvari za koje se tvrdi da bi pratile taj dijalog, poput napretka u EU integracijama, bile lako ostvarive.

– Tehnički, ja verujem da jeste zaista moguće da se ostvari taj sporazum za par meseci. Već se duže vremena pregovora. Otprilike se zna šta bi mogao da bude sadržaj tog dokumenta. Tu je jedino pitanje šta bi u tom sporazumu za Srbiju moglo da bude dovoljno da ona kaže „jeste, prihvaćen je kompromis“ – navodi Andrić Rakić.

Ona podseća da od srpske strane praktično od početka pregovora čujemo jedan zahtev, da mora da postoji neki kompromis. Prema viđenju Andrić Rakić, to je jedina stvar koja bi morala da se razreši. Ona veruje da je sve ostalo do sada već „ispeglano“ i isplanirano.

– Što se generalno političke volje tiče, Srbija je u nešto boljoj situaciji, imajući u vidu sastav srpskog parlamenta. Pregovarač, koji god pregovara u ime Srbije, ukoliko kontroliše parlament, što je slučaj na srpskoj strani, mogao bi da obeća i ratifikaciju tog sporazuma, dok je na Kosovu potpuno drugačija situacija. Dostizanje dvotrećinske većine, koliko je potrebno za ratifikaciju međunarodnog sporazuma, bilo bi mnogo teže Samoopredeljenju nego što bi to bilo Vučiću. Tako nešto u Srbiji je sada realno ostvarivo, ali na Kosovu bi bilo malo više problema u vezi sa tim – objašnjava Andrić Rakić.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi kaže za Danas da uvek kada ima političke volje, ne samo tehnički, već i politički deo može da se reši.

– Međutim, teško će biti da se nađe kompromisno rešenje u dijalogu. Ja sam izuzetno skeptičan da će dijalog da uspe, bez obzira na veliki trud Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije – ocenjuje Šeholi.

Koristan sastanak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je juče u Briselu sa vršiocem dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom o budućim aktivnostima na Zapadnom Balkanu. „Uvek je dobro upoređivati mišljenja, koordinisati i dogovarati saradnju EU i SAD za buduće aktivnosti na Zapadnom Balkanu“, napisao je Lajčak na svom Tviteru. On je dodao da je sastanak sa Rikerom bio „veoma koristan“, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari