Srpska lista čeka "mig" Vučića 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Srpska lista još nije donela konačnu odluku da li će  podržati nastojanja opozicione Demokratske partije Kosova da se „sruši“ aktuelna kosovska vlada Avdulaha Hotija, iako javno preti time, tvrde politički i diplomatski izvori Danasa.

Prema rečima našeg sagovornika: „Srpska lista će biti spremna da učestvuje u rušenju Hotijeve vlade samo ako budu sigurni da će to voditi novim izborima na Kosovu, slabljenju kosovske pregovaračke pozicije i dobijanju vremena za Srbiju da odloži konačno rešenje koje bi podrazumevalo priznanje Kosova, dakle predstavnici Srpske liste čekaju mig predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li da to učine.“

Pojedine diplomate tvrde da Vučić za sada neće savetovati Srpskoj listi, lojalnoj zvaničnom Beogradu, da glasa za obaranje Hotijeve vlade.

Kako objašnjavaju, Vučić će sačekati da vidi kako će se administracija dolazećeg predsednika SAD Džozefa Bajdena odnositi prema kosovskom pitanju, a „Hoti, koji se zalaže za nastavak pregovora sa Srbijom, manje je neugodan sagovornik predsedniku Srbije od Aljbina Kurtija, lidera Samoopredeljenja, koji se smatra najpopularnijim političarem među kosovskim Albancima“.

„Kurtiju dodatno raste rejting nakon pobede Bajdena, i veruje se da bi on lakše našao zajednički jezik sa demokratskom administracijom u Vašingtonu nego sa republikancima predvođenim Donaldom Trampom. Stoga, realnije je očekivati da će se Srpska lista formalno držati po strani ovih nekoliko meseci, odnosno da neće rušiti Hotijevu vladu, ali će opstruisati rad kosovske vlade i parlamenta, po principu – učestvujem kad mi odgovara, ne učestvujem kad mi ne odgovara“, objašnjavaju naši izvori.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, ocenjuje za Danas da ukoliko dođe do rušenja vlade, „to će biti na inicijativu Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova (AAK), i to zbog mesta predsednika.

– Srpska lista, kao i ranije jeste ponudila podršku partijama koje žele da sruše vladu, ali isto tako, podsećam da su kosovske partije takođe ranije već izjavljivale da iako žele da sruše vladu, taj cilj neće postizati sa Srpskom listom. Bilo kakva saradnja sa Srpskom listom pred izbore, pa makar i na rušenju nepopularne vlade, kosovskim partijama ne ide u korist i one to neće raditi. Isto tako, DPK-u u ovom trenutku više odgovara rekonstrukcija vlade čiji bi deo postala nego novi izbori. Izbori trenutno odgovaraju samo Samoopredeljenju, ukazuje Andrić Rakić.

Petar Miletić, novinar i bivši potpredsednik kosovskog parlamenta, navodi za naš list da će stav Srpske liste „zavisiti od toga da li će Hoti ispuniti zahteve Srpske liste, ali opstanak aktuelne Vlade više zavisi od DPK i njihovog eventualnog ulaska u Vladu kao i od instrukcija iz nove vašingtonske administracije nego od Srpske liste“.

– Hotijeva vlada opstaje zahvaljujući pregovorima sa Beogradom i to je jedini razlog neraspisivanja izbora. Hoti ima mnogo više ozbiljnijih problema od zahteva Srpske liste, tako da to sigurno nije visoko na njegovom spisku prioriteta, smatra Miletić.

Haradinaj protiv Osmani

Upitan da li postoji mogućnost da Ramuš Haradinaj postane kosovski predsednik, budući da je Hašim Tači podneo ostavku na tu funkciju nakon što mu je potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine OVK, Miletić napominje da „ništa nije nemoguće, ali ne verujem da Haradinaj  ima ozbiljne šanse da bude novi predsednik Kosova bez podrške dve najveće stranke, a i ako bude novih izbora, pretpostavljam da će izbor novog predsednika sačekati novi sastav parlamenta“. Kako su preneli prištinski mediji, Samoopredeljenje i DPK nisu pozitivno odgovorili Haradinaju, koji je javno zatražio od njih da glasaju za predsednika Kosova. U diplomatskim krugovima se spekuliše da najveće šanse da postane kosovska predsednica ima Vjosa Osmani, predsednica parlamenta i v. d. predsednika Kosova, „naročito imajući u vidu njene dobre političke veze u Vašingtonu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari