Šta je obeležilo decembar u parlamentu? 1

Parlamentarna godina završila se incidentom u plenumu između poslanika Dveri i Srpske napredne stranke. Usvojeni su završni računi budžeta za prethodnih 17 godina i nastavljen je gotovo celogodišnji bojkot parlamenta dela opozicionih poslanika.

Poslednjeg radnog dana u ovoj godini poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli su u skupštinsku salu noseći transparente “Vučić i Milo – braća blizanci” i “Srbijo, zašto ćutiš?” u znak protesta zbog (ne)reagovanja poslanika nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i hapšenja poslanika Demokratskog fronta.

Nakon ovoga nastao je incident između poslanika SNS Aleksandra Martinovića, koji je ustao i prišao govornici, i poslanika Dveri, a zatim su se u sukob uključili i ostali poslanici vladajuće koalicije.

Ovakvo ponašanje poslanika značajno utiče na poverenje građana u parlament i istovremeno ilustruje neophodnost usvajanja Etičkog kodeksa kao ključnog koraka na putu ka unapređenju rada skupštine.

Ovog septembra u skupštinskoj proceduri našlo se 17 završnih računa budžeta za period od 2002. do 2018. godine, a poslanici su ih u objedinjenoj raspravi razmatrali na jednoj od decembarskih sednica. Trebalo bi da ovaj akt ukazuje na to kako se raspoređuje novac građana i na šta je potrošen tokom prethodne godine, a njegovo redovno razmatranje predstavlja preduslov za budžetsko planiranje svake naredne godine.

Razmatranje završnog računa za 2018. godinu i njegovo usvajanje, svakako predstavlja korak ka poboljšanju nadzorne funkcije Skupštine. Ipak, usvajanjem preostalih 16 završnih računa odjednom, nakon skoro višedecenijskog odlaganja, ceo postupak je izgubio smisao.

U decembru poslanici su usvojili set izmena zakona značajnih za izborni proces – Zakon o javnim preduzećima, Zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ipak, centralna tema ove sednice za vladajuću većinu bio je bojkot parlamenta. Naglašavali su i da ne razumeju šta je toliko pogrešno sa trenutnim zakonskim rešenjima, pa tako poslanik SNS Vladimir Đukanović nije video “šta je loše u tome da se neki funkcioner ako je nešto dobro uradio u svom javnom preduzeću, u ministarstvu, a šta je loše da se pohvali.”

Amandmani koje je predložila CRTA delimično su usvojeni zajedno sa zakonima, čime je propuštena prilika za potpuno zakonsko sprečavanje funkcionerske kampanje.

Ovog meseca poslanici su, po peti put ove godine, premijerki Ani Brnabić i ministrima u Vladi postavljali poslanička pitanja. Prema poslovniku pitanja prvo postavljaju poslanici iz najmanjih poslaničkih grupa. Tako je ovog meseca tu priliku dobilo 5 poslanika, a glavne teme bile su afera Krušik i usvajanje zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke, od Vlade je tražio da reaguje i “kazni po zakonu” uzbunjivača iz Krušika, Aleksandra Obradovića, koga je nazvao špijunom zbog, kako kaže, njegovih antidržavnih aktivnosti. Brnabić je na ovo odgovorila sa “poštovani narodni poslaniče, reći ću samo da ste u potpunosti u pravu”.

Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije takođe su usvojene u decembru. Obe strategije potvrđuju vojnu neutralnost zemlje i želju Srbije da postane punopravna članica Evropske Unije. One utvrđuju i da će svi građani na neki način biti obučavani i uključeni u odbranu zemlje protiv različitih pretnji, od elementarnih nepogoda do malo verovatne oružane agresije.

Sa zaključenjem poslednje sednice izglasana su i 3 nova člana Regulatornog tela za elektronske medije. Na predlog nadležnog skupštinskog odbora izabrana je Judita Popović, koju je predložila poslanička grupa LDP. Na predlog udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora izabran je Zoran Simjanović, a na predlog nacionalnih saveta nacionalnih manjina Aleksandar Vitković.

Drugo redovno zasedanje parlamenta za ovu godinu zaključeno je krajem decembra. Skupština je ovog meseca zasedala 20 dana i usvojila 68 akata. Poslanici su obeležili petu nedelju parlamentarizma, a zasedala je i nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže. Dnevnopolitičke teme nastavile su da dominiraju raspravom u plenumu.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari