Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata sastanka u Skupštini Srbije? 1Foto: Aleksandra Popović

Aleksandar Vučić, predsednik vladajuće SNS, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, rekao je da će lično pokušati da utiče na vlasnike privatnih medija sa nacionalnom frekevencijom da budu otvoreni za sve opozicione stranke, dok na RTS malo može da utiče, kažu nezvanično za Danas učesnici prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije bez stranih posrednika a na temu poboljšanja izbornih uslova.

Prema rečima naših izvora, kada je reč o vanrednim paralementarnim izborima, Vučić je rekao da nije verovatno da oni budu pre redovnih predsedničkih sledeće godine, ali da ako bude zahtev ovog skupa da predsednički i paralementarni izbori budu razdvojeni, on ni SNS sa tim nemaju problem i mogu sa tim zahtevom da se saglase.

Izvori Danasa sa sastanka u sredu kažu da su sa sastanka izašli optimistični budući da je Vučić odavao utisak da je spreman da izađe u susret realnim zahtevima.

Sagovornici našeg lista opisuju da je Vučić delovao umoran ali da je ostao skoro tri sata, da se za to vreme jednom nasmejao, i reagovao na mnoga izlaganja.

Za razliku od Vučića, koji se držao ozbiljno, Ivica Dačić, predsednik SPS i Skupštine Srbije, kroz šalu i često neformalno obraćanje je vodio razgovore, opisuju naši sagovornici.

Izvori Danasa prenose da je bila vidna netrpeljivost Aleksandra Šapića, predsednika vladajućeg SPAS-a, prema Dačiću, koji mu je koalicioni partner u vlasti.

Kako nam je rečeno, Šapić je bio nezadovoljan brojem ljudi koji se pojavio i odmah rekao da će biti samo na ovom sastanku, te da smatra da predstavnici vladajuće koalicije treba da ovlaste SNS da pregovara u njihovo ime, kao i da bi to trebalo da se uradi i sa opozicijom.

To je, prema našim saznanjima, podržao i lider Dveri Boško Obradović, koji je uz lider DJB Sašu Radulovića, kako ocenjuju naši izvori, bio vrlo kooperativan i neincidentan.

Sagovornici Danasa ističu da je zanimljivo da su Obradović i Radulović postavljeni u prvi red i prvi od opozicije dobili reč, kao i da su i Dačić i Vučić pomno slušali njihova izlaganja.

Osim njih, posebno su se pohvalama na račun Vučićeve požrtvovanosti i suočavanjem sa teškim izazovima, izdvojili izlaganjima lideri LDP i LSV Čedomir Jovanović i Nenad Čanak.

Za razliku od Obradovića, nastavljaju priču naši izvori, Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, nije se složio sa Šapićem, pošto smatra da predstavnici vladajuće koalicije nisu tu samo u tom svojstvu već su i predstavnici svojih političkih organizacija i interesa te da imaju razloga da iznose svoje autentične stavove i potrebe svojih birača.

Prema rečima naših izvora, na primedbe o funkcionerskoj kampanji Vučić je odgovorio da on ne može da ljudima ne predstavi ono što radi ili je uradio.

Naši sagovornici kažu da je na primedbe mnogih učesnika na format dijaloga u kojem posreduju predstavnici EU, Vučić je rekao da on neće učestvovati u tim razgovorima jer deli stav da je to ponižavajuće za zemlju, ali da je kao predsednik države obavezan da primi predstavnike EU, te da će sa njima nasamo razgovarati a ne na tim grupnim sastancima.

Nasuprot tome, obećao je da će na sastancima bez posrednika učestvovati koliko mu to obaveze dopuštaju.

Dogovoreno je, kako nam je rečeno, da se ovaj dijalog završi šest meseci pre izbora koji redovno slede u martu ili aprilu 2022, što znači do oktobra ili novembra ove godine.

Teme koje su, među ostalim, ostale za dalje razmatranje su održavanje ili neodržavanje vanrednih parlamentarnih izbora i pitanje cenzusa, tačnije hoće li ostati isti ili se vratiti na pet odsto ili se uvesti stepenasti.

Najkonkretniji posle sastanka bio je lider Dveri Boško Obradović, koji je u saopštenju preneo deo atmosfere, navodeći da je vlast dala prednost opoziciji u obraćanju i predlaganju rešenja, da je razgovor bio u korektnom duhu te da je najavljen brz nastavak razgovora.

Prema njegovom sudu, najvažniji zaključak je dogovor oko predloga Dveri da se dijalog završi najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za primenu svega dogovorenog.

On je naveo da će radna grupa vlasti i opozicije odmah po Uskrsu imati prvi papir o kojem će se svi izjasniti, naveo je Obradović.

On smatra da je važno što je Vučić najavio učešće u dijalogu i ubuduće.

U „dijalogu bez stranaca“, prema rečima organizatora, osim predstavnika SNS, SPS i Srpskog patriotskog saveza (SPAS), učestvovalo je 26 političkih organizacija, među kojima su POKS-DSS, SRS, samostalni poslanik Vladan Glišić, pokret Dveri i Dosta je bilo, Zavetnici, LDP, LSV.

Konsultacije opozicije sa poslanicima EP počinju 5. maja

Lider SSP Dragan Đilas najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ispred Sava centra da onlajn konsultacije opozicionih partija sa poslanicima Evropskog parlamenta počinju 5. maja. On je naveo da će se videti do čega ti razgovori dovesti i hoće li međustranački dijalog vlasti i opozicije uz posrednike iz EP dovesti do poboljšanja izbornih uslova. Odgovarajući na pitanje hoće li SSP krenuti u kampanju za izbore u Beogradu i hoće li on biti kandidat za gradonačelnika, Đilas je odgovorio da se o tome može govoriti ako se u dijalogu sa vlašću postigne da izborni uslovi iole budu fer. Dveri su na konsultacije pozvane 6. maja.

Movsesijan i Bastać traže prevremene beogradske izbore

Beograd – Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i osnivač udruženja Kancelarija za lokalne i inovativne politike Marko Bastać saopštili su da su postigli sporazum o saradnji.

Movsesijan je juče na konferenciji za medije uoči sednice Skupštine grada Beograda naveo da su posle niza sastanaka uspeli da usaglase političke stavove i pripreme strategiju za dalji zajednički rad.

– Možda su naše organizacije male, kao što su sve opozicione stranke danas male, ali možemo reći da smo svi kao neki potoci iz kojih bi trebalo da nastane jaka i moćna reka i ovo je jedan korak ka tome, i istakao da je saradnja dve organizacije od kojih je jedna učestvovala, a druga bojkotovala poslednje izbore – moguća.

– Tražimo prevremene beogradske izbore i hitne ostavke gradonačelnika i njegovog zamenika zato što su prodali imovinu, vodu, vazduh i zemljište građana Beograda. Takođe, pozivamo sve pojedince i organizacije kojima je preselo da gledaju šta naprednjaci čine od našeg grada da nam se pridruže, kako bismo obišli svaku ulicu, pijacu, svaki trg i zaseok, svaku zgradu i svaki podrum i razgovarali sa građanima o njihovim problemima – rekao je Bastać, koji je i bivši predsednik opštine Stari grad, uz napomenu da je neophodno da se opozicija u Beogradu izbori za lokalne izbore do kraja godine. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari