Šta su glavne poruke kampanje za izbore na Kosovu 6. oktobra? 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Zvanična izborna kampanja na Kosovu bliži se završetku.

Dva dana pre nego što će građani Kosova izaći na birališta, Srpska lista s jedne i ostale stranke Srba s druge strane, međusobno se optužuju za pritiske i saradnju sa Prištinom. Kod albanskih partija, pitanja koja se potenciraju u kampanji su održanje taksi na robu iz Srbije i insistiranje na tome da neće biti zadiranja u teritoriju Kosova.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, u intervjuu za Politiku, upitan da prokomentariše odluku Prištine da zabrani glasanje sa srpskim dokumentima, optužio je zvanično Kosovo da preko „potplaćenih Srba“ vrši pritisak na Srpsku listu.

– Od početka ovog izbornog procesa Priština sa svojim potplaćenim, iznajmljenim Srbima vrši strašan pritisak na Srbe i ostale građane koji podržavaju Srpsku listu, odlukom da se građanima na severu onemogući identifikacija u skladu sa zakonom. Priština je pokazala pravo lice, a međunarodna zajednica na ovo flagrantno kršenje zakona ćuti. Ali ćuti i na podršku Petrovića, Rašića, Trajkovićeve i Jablanovića, koji su podržali ovu odluku. A odluka je doneta na zahtev Slobodana Petrovića, uz podršku zapadnih mentora, a s ciljem slabljenja snage Srpske liste. Uticaće na broj glasova koje ćemo osvojiti, ali neće dovesti u pitanje pobedu Srpske liste – naveo je Rakić.

Partija kosovskih Srba Nenada Rašića saopštila je juče da, „u jeku najnovijih političkih napada iz Beograda od strane najvišeg državnog rukovodstva Srbije i pokušaja da se napravi razdor među Srbima na Kosovu, lažnim optužbama kako svi izuzev Srpske liste rade na razbijanju jedinstva srpskog naroda na Kosovu“, poručuje „našem Beogradu“ da nisu razbijači srpskog jedinstva i da takve potraže među sobom „u Beogradu i među svojim poslušnicima unutar Srpske liste“.

Srbi na Kosovu, poručili su iz PKS, žive jedinstveno i ističu da nema podela među njima „osim onih koje pravi Kancelarija za KiM i Srpska lista“.

Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića saopštila je da izražava čuđenje povodom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima sa Kosova, interno raseljenim i prognanim licima da glasaju za Srpsku listu, preneo je portal Kosovo onlajn.

– Ne razumemo, ne odobravamo i nećemo da prihvatimo lobiranje predsednika Srbije za jednu opciju, ne samo zbog interesa SLS, već i zbog toga što tim činom Vučić krši demokratsku proceduru, zakone i Ustav Srbije – poručili su iz SLS.

Oni su u saopštenju dalje naveli da kandidati Srpske liste ne ulivaju poverenje kod građana i da zato moraju da prete, ucenjuju i teraju ljude na silu da glasaju za Srpsku listu.

– Deliti Srbe na dobre i loše, poželjne i nepoželjne, „Vučićeve“ i „šiptarske“, ružno je, nedemokratski i necivilizacijski. Srbima na Kosovu je dosta podela i saveta sa strane – poručila je SLS.

S druge strane, kandidatkinja za kosovsku premijerku ispred Demokratskog saveza Kosova (koji predvodi Isa Mustafa), Vjosa Osmani, rekla je za KTV da će ona voditi dijalog sa Beogradom, jer je to proces koji mora voditi osoba koja nije ucenjena, prenela je Koha.

Osmani je poručila i da neće dozvoliti da promena granica bude deo dijaloga sa Srbijom.

– Pitanje taksi se mora rešiti na osnovu reciprociteta sa Srbijom. Pozvaću i Srbiju da se vrati za pregovarački sto – kazala je ona.

– Srbija danas ne prihvata brojnu robu sa Kosova i kreira necarinske blokade. Ukloniću sve carine ako nam Srbija da informaciju o 1.700 nestalih lica – poručila je Osmani.

Prema njenim rečima, takse na robu iz Srbije su uvedene kako bi se pokrili skandali vlade Ramuša Haradinaja.

Iako kosovski predsednik Hašim Tači trenutno predstavlja Kosovo u procesu dijaloga sa Srbijom, iz Demokratske partije Kosova za Zeri kažu da će kormilo ovog procesa preuzeti Kadri Veselji ukoliko ova stranka dođe na čelo vlade posle 6. oktobra.

Kandidatkinja za poslanika iz Demokratske partije Kosova Valjdete Idrizi izjavila je da će dolaskom na čelo izvršne vlasti Kadri Veselji voditi dijalog između Kosova i Srbije, izuzimajući sadašnjeg predsednika Hašima Tačija iz procesa, preneo je portal Kosovo onlajn.

Između ostalog, ona je rekla da se DPK ne slaže sa Tačijevom idejom o razmeni teritorija. Prema njenim rečima, stav Veseljija je da se ne zadire u nijedan milimetar kosovske teritorije. Upitana da li je DPK odgovorna za korupciju na visokom nivou na Kosovu, Idrizi nije porekla da je i DPK odgovorna, rekavši da „ko radi i greši“.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti započeo je kampanju u Leposaviću i poručio da ako budu u Vladi odmah započinju dijalog sa lokalnim Srbima. Kako je preneto, zakleo sa na Kuranu da će vladati pravično. U vladi bi radio video Nenada Rašića i Slobodana Petrovića.

Kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli izjavio je u emisiji Rubikon na KTV da će svaki novi kosovski premijer, izuzev Haradinaja, ukinuti takse.

Pacoli nastupa kao predstavnik koalicije koju predvodi Fatmir LJimaj. Sa izuzetkom Ramuša Haradinaja, kandidati za premijere koji tvrde da neće ukinuti takse – lažu, rekao je Pacoli.

– Ponavljam, taj pobednik na izborima, onaj budući premijer koji kaže da će zadržati porez – laže. Na najhumaniji način mogu reći: laž. Ja isključujem Haradinaja iz ovoga, jer ga poznajem kao tvrdoglavog i kad se fiksira na nešto, ne možete to da promerite kod njega. Ne menja svoj stav – ponovio je Pacoli.

Kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu završava se sutra u ponoć, dok je izborni dan nedelja šesti oktobar.

Redosled na listiću

Redosled na glasačkom listiću izvučen je žrebom 17. septembra, i tu učesnici poređani uz trocifrene brojeve. Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) ima broj 112, a Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) broj 134 pretposlednji je na listi.

Koalicije Alijanse za budućnost Kosova (Ramuš Haradinaj) i Socijaldemokratska partija Kosova (Špend Ahmeti) ima broj 119, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative Kosova, Alijanse novo Kosovo (Fatmir LJimaj) i Partija pravde ima broj 122. Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) je na broju 126.

Od stranaka kosovskih Srba, koalicija Sloboda ima broj 120, Srpska lista 135 i poslednja je na izbornoj listi. Samostalna liberalna stranka ima broj 121 i Partija kosovskih Srba 115.

Neće biti mitinga na stadionu u Prištini

Priština – Stadion „Fadilj Vokri“ u Prištini neće biti mesto gde će biti održavani završni predizborni mitinzi, saopštio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti. On je na Fejsbuk nalogu napisao da bi takva okupljanja naštetila travi stadiona te da je to neprihvatljivo, posebno imajući u vidu predstojeće utakmice koje će fudbalska reprezentacija Kosova igrati u narednih desetak dana, prenosi portal Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari