Šta znači očekivano uključivanje SAD u dijalog Beograda i Prištine 1Foto: EPA/ WEL HAMZEN

Očekivano uključivanje Amerike u narednu fazu pregovora o Kosovu ne znači da će se Evropska unija, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, „povući sa scene“, kažu za Danas diplomate i stručnjaci za politiku.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova navode da je jasna želja Vašingtona, predvođenog predsednikom Donaldom Trampom, da se „rasplete kosovski čvor“, ali da SAD neće i formalno „istisnuti“ Brisel iz tog procesa, već će biti uspostavljena „još veća koordinacija između“ EU i SAD i da će „Amerika uglavnom biti zadužena za vođenje šatl diplomatije između Beograda i Prištine, koja je dosad manjkala Evropskoj uniji“. Podsetimo, prema saznanjima Danasa, „procena je da se približavamo sporazumu Beograda i Prištine“, pod uslovom da u Srbiji „ne preovladavaju snage koje imaju podršku Rusije“.

Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije juče je i zvanično potvrdila da je Aleksandar Vučić dobio pismo od Trampa, slične sadržine kao pismo koje je Tramp poslao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju. Uz izražavanje spremnosti SAD da pomognu da se što pre postigne dogovor između Srbije i Kosova, Tramp ističe da je „sporazum između Srbije i Kosova nadohvat ruke“ i da se raduje prilici da Vučića i Tačija ugosti u Beloj kući, „kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum“.

„Tim Federike Mogerini, posrednice u dijalogu, naročito direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst, već ima odlične odnose sa administracijom u Vašingtonu i očekuje se da će upravo Ajnhorst, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i još neki zvaničnici imati najznačajniju ulogu narednih meseci u fazi pregovora o Kosovu koja se smatra završnom“, ističu izvori Danasa.

Predstavnici diplomatskih krugova uglavnom odbacuju tvrdnje da Trampova pisma Vučiću i Tačiju treba shvatiti kao povratak ideje o razgraničenju „na sto“. „Nemačka i Velika Britanija ne pristaju na promenu granica, tako da ako do sporazuma dođe, mnogo je realnija opcija po kojoj će Srbija dobiti zajednicu srpskih opština na Kosovu, a Kosovo članstvo u međunarodnim organizacijama“, ukazuju diplomate.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je za Glas Amerike da „nema rešenja bez učešća SAD u tom procesu“, te da i ostale države „kvinte“ – Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija „mogu da pomognu u dijalogu, ali ne očekujemo pomoć Rusije na ovu temu“. Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa Ted Po, izjavio je da će SAD biti više uključene u dijalog Srbije i Kosova i možda pomeriti EU na neku drugu ulogu. „Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanju ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu“, rekao je Po za Glas Amerike. On je ocenio da SAD mogu da pomognu da podstaknu ne samo Srbiju, već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih „razjedaju već godinama“.

Hodžaj: Razgovori o 10 do 15 pitanja

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj rekao je da će od „januara do kasnog proleća“ pregovori o Kosovu ući u novu fazu u koju će biti uključene SAD, preneo je juče Radio KiM na svom portalu. On je naveo da će se tokom tog perioda „razgovarati od 10 do 15 pitanja“, ističući da je „ono što se događalo do sada bila diplomatija korak po korak, ali od sada idemo na postizanje sveobuhvatnog sporazuma“.

Kocijančić o podršci

Evropska komisija na pismo predsednika SAD Donalda Trampa gleda kao na podršku dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, izjavila je portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari