Stefanović: Na čelo Saveta izabran Mićanović - šef botova SNS 1Foto: Twitter

Iako ni do sada nije postojalo informisanje Beograđana o radu gradskih vlasti, a da nije prošlo kroz sito Srpske napredne stranke, od sada se može očekivati još jača partijska propaganda vezana za Beograd i rad uprave glavnog grada

Razlog leži u tome što je na mesto predsednika Saveta za informisanje Skupštine grada Beograda izabran Slaviša Mićanović, poznat kao Mićan, a još poznatiji kao šef tima botova SNS, kaže za Danas Borko Stefanović, odbornik opozicionog SZS i lider Levice Srbije, u Skupštini Beograda.

Stefanović za Danas pojašnjava da je na jučerašnjoj sednici Saveta za informisanje Skupštine grada, inače radnog tela beogradskog parlamenta, protiv izbora Mićanovića glasalo tri odbornika opozicije. Sem Stefanovića, to su još Rade Veljanovski, šef odborničke grupe Pokreta slobodnih građana i Dijana Vukomanović iz Narodne stranke, koja je takođe članica Saveza za Srbiju.

Stefanović navodi da opozicija nije imala svog kandidata za tu funkciju, jer je jasno da naprednjaci mogu da izaberu koga god oni hoće, a nisu se udostojili da na tu funkciju predlože Veljanovskog, koji se zaista bavi medijima.

– Naprednjaci su ponudili da Veljanovski bude zamenik Mićanoviću, što on, naravno, nije prihvatio. NJihovo pravo je da predlažu koga žele, ali su dužni da o kandidatu daju osnovne podatke o znanjima i kvalifikacijama koje ima za to mesto. Jedino obrazloženje koje smo dobili je da je Mićanović čovek koji zna medije i poznaje internet. Meni se čini da se kolege iz SNS nepotrebno stide toga što je Milićević šef njihovog bot tima. Zašto im je to teško priznati? Ni reč bot, sama po sebi, nije uvredljiva. Međutim, oni su moje reći doživeli kao uvredu i govor mržnje – navodi Stefanović. On dodaje da se ubuduće, s obzirom na ovakvu odluku, može očekivati još veća partijska kontrola svih informacija koje se odnose na rad gradskih vlasti.

Na Tviteru su se pojavili i navodi da je Nebojša Bakarec, koji je pre SNS bio u Demokratskoj stranci Srbije, predložio Mićanovića. O Mićanoviću se na društvenim mrežama tvrdi da je barem od 2013. godine i formalni koordinator Saveta SNS za internet i društvene mreže. Ovaj savet je kao glavna platforma za okupljanje bot tima SNS i koristi posebne programe, koji beleže rad svakog aktiviste stranke angažovanog da na društvenim mrežama i uopšte na internetu, ostavlja komentare ili da označava neki sadržaj kao „sviđa mi se“ ili „ne“. Smatra se i da su brojni državni službenici u gradskim i opštinskim upravama, naročito oni po ugovoru i na određeno vreme, uslovljeni radnim mestom u zamenu za bot aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari