Stefanović: Nadam se da će do kraja godine biti novog povećanja plate u vojsci 1Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas „da se nada“ da će do kraja godine biti novog povećanja plate vojnicima, jer Srbija ekonomski napreduje.

„Za vojnike smo povećali gotovo 17 odsto platu, a uskoro ćemo još više povećati. Ja stalno tražim povećanje plate za njih (vojnike), ali nisam nerealan, jer je to moguće samo ako zemlja ekonomski napreduje“, rekao je on za TV Prva.

Ministar je kazao da ni u vojsci nije „idealno“, ali da je resorno ministarstvo uspelo da obezbedi da Srbija ima veći „priliv nego odliv ljudi“. „Otišlo je negde između 8.000 i 9.000 ljudi, a došlo je oko 8.000. Na to je, naravno, uticalo i povećanje plata“, rekao je on.

Stefanović je ukazao na to da se svakodnevno poboljšavaju uslovi u VS i da je neophodno da se u nju stalno ulaže.

„Hoćemo da napravimo analizu i vidimo gde moramo da kupimo nove mašine, jer su neke stare oko 70 godina. Generalštab je definisao šta je potrebno našoj vojsci do 2030. godine“, objasnio je ministar.

Kada je reč o vojniku Dejanu Stojkoviću, koji je preminuo tokom vežbe na poligonu „Pešter“, Stefanović je izjavio da je istraga u toku i da će javnost biti obaveštena kada se istraga završi.

„Odmah smo obavestili tužilaštvo, načelnik Generalštaba (VS Milan Mojsilović) je formirao svoje komisije i imamo nekoliko nezavisnih istraga, tako da će nakon toga biti obaveštena javnost. Ja ne mogu ništa da govorim, jer tužilac ima glavnu reč“, rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari