Stefanović : Referendum alibi za vlast (VIDEO) 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Ako bi Kosovo dobilo stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN), makar i satus posmatrača, prestala bi njihova potreba da sa nama o bilo čemu razgovaraju, predvideo je u razgovoru za FoNet predsednik Levice Srbije Borko Stefanović, koji veruje da je kompromis moguć, uprkos suprostavljenim stavovima.

Mogli bi da rade šta god hoće, da kažu da su od tog momenta de fakto i de jure nezavisna država, objašnjava Stefanović, kao sagovornik u serijalu Kosinus.

On je novinaru Nikoili Todoroviću rekao da bi Srbija mnogo sebe ponizila prihvatanjem da Kosovi ima stolicu u UN, jer bi od Rusije i Kine tražila da to ne blokiraju.

Stefanović smatra da dijalog sa Albancima sa Kosova mora da postoji, jer bi zamrznuti konflikt, pre svega, omogućio da „svi nastavimo da kopamo svoje rovove“, dok bi Srba na tom prostoru bilo sve manje.

Prema njegovoj proceni, međunarodne okolnosti se nikada neće promeniti tako da Srbija jednog dana onako pobednički uđe na Kosovo, kako zamišljaju zagovornici opcije zamrznutog konflikta.

Ukazujući da je to „opasna iluzija“, Stefanović je podsetio da je ovih 20 godina pokazalo da se mora pregovarati.

Kao nekadašnji šef tima Beograda u pregovorima sa Prištinom, Stefanović naglašava da postoje brojni životni problemi za rešavanje, kao što su bezbednost Srba, imovina, nestali građani, položaj crkava i manastira.

Greška je bila srljati u razgovore o statusu na najvišem nivou, što je ova vlast uradila i to brzopleto, nestručno i netransparentno, tvrdi Stefanović, svestan da se Beograd i Priština ne mogu složiti o statusnom pitanju.

On, međutim, smatra da je kompromis, mada teško dostižan, ipak moguć, i poručuje da će biti potrebno dugotrajno pregovaranje.

Mi zamišljamo kompromis na jedan način, oni na sasvim suprotan, s obzirom na to da Priština primarno želi da priznamo Kosovo kao nezavisno, obrazlaže Stefanović.

S druge strane, za nas je, prema njegovim rečima, kompromis da sa Albancima napravimo trajani mir, regulišemo odnose međusobnog tolerisanja, zaštitimo Srbe, crkve i manastire, ali da ne priznamo Kosovo kao nezvisno.

Ovo je pitanje države, nešto što natkriljuje sve naše partijske, ideološke, programske razlike, istakao je Stefanović i poručio da onaj „ko to ne razume, ne razume šta je država, kako je treba voditi i braniti njen interes“.

On predviđa da se vlast priprema da potpiše sveobuhvatni obavezujući sporazum koji bi omogućio Kosovu stolicu u UN, a da se, zauzvrat, dobiju delimično ojačana ovlašćenja Zajednice srpskih opština, koja su sada, na primer, na nivou opštine u Vojvodini.

Prema oceni Stefanovića, vlast bi pristala na „korekciju“ granice ili razmenu teritorije, „ima tu više eufemizama“, ostavljajući veliki broj Srba južno od Ibra „na milost i nemilost Prištini“.

On smatra da to ne bi bila podela na etničkim principima „kako su to ranije neki ljudi zamišljali“ i primećuje da albanska štampa pominje zamenu Leposavić za Bujanovac i Preševo.

Oni hoće da kosovsko pitanje, što kaže naš narod, smandrljaju, jedino im je stalo da ostanu na vlasti, tvrdi Stefanović, ali ne ulazi u detalje.

Stefanović je uveren da bi eventualna međunarodna konferencija na vidljiv način pokazala da Kosovo nije nezavisna država.

Albancima zato ne odgovara da se ide na razgovore u kojima učestvuju Rusija, Kina, Amerika, Evropska unija i Nemačka, je bi to značilo, kako tvrdi Stefanović, da njihov put od 1999. godine u suštini nije dao rezultate, već se otvara pitanje statusa Kosova.

http://https://www.youtube.com/watch?v=BN8pndbcHrM

Beograd se o tome ne izjašnjava, niti Stefanović misli da je ta ideja „na stolu“, ali je uveren da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje bilo kojeg referenduma, pa ni nekog o rešenju za kosovski problem.

Zemlja mora drastično da se demokratizuje da bi građani uopšte znali o čemu se izjašnjavaju, objasnio je on i upozorio da imamo kontinuirano vanredno stanje, budući se da „održava jedna maltene poluratna tenzija, uz pomoć koje se ovde vlada“.

Praviti referenudum u takvoj situaciji je alibi, pokriće, kamuflaža za ovu vlast, poručio je Stefanović.

Mada je kao dete i mladić odlazio na Kosovo, Stefanović podseća da je odrastao u Vojvodini, pa bi možda bilo preterano da on pri?a o duhovnom identitetu i drugom značaju Kosova, ali ističe da „taj potok u stvari tu izvire“.

Pominjući mitove, on kaže da mogu biti jako opasni, ali da bez njih vi „nemate identitet, čak ni budućnost“.

Nisam za to da mit, pa ni kosovski, bude preovlađujući u našim odlukama, ali drugi veliki narodni ga izmisle ako ga nemaju, dok mi ne moramo da ga izmišljamo, naglašava Stefanović.

Za njega je Kosovo i Metohija mesto koje dokazuje da mi ne moramo da izmišljamo bilo šta da bismo znali ko smo, zato na Kosovu imamo što sve što nam je potrebno da bismo znali ko smo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari