Stefanović: Velika pobeda za Srbiju 1Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Odluka članica Interpola da Kosovo ne prime u tu organizaciju velika je pobeda za Srbiju, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, naglasivši da je „veoma ponosan na tim ljudi koji su se lavovski borili za svoju zemlju“.

„Hoću da se zahvalim svim državama koje su iznele zajedno sa nama ovu pobedu, i koje su se oduprle ogromnim pritiscima moćnih i velikih zemalja koje su glasale za takozvano ‘Kosovo’. Ogroman broj država poštovao je integritet Interpola, međunarodno pravo i na kraju krajeva podržao našu zemlju“, prenosi MUP Srbije izajvu ministra Stefanovića nakon glasanja u Dubaiju.

Stefanović se zahvalio predsedniku Srbije, premijerki, ministru spoljnih poslova, ljudima iz MUP i svima drugima koji su, kako je rekao, „zaista neumorno radili u mesecima iza nas da bi Srbija danas mogla podignute glave da ide i da hrabro korača hodnicima Interpola“.

„Uspeli smo da zaštitimo integritet naše zemlje, da zaštitimo policijsku profesiju i da pokažemo da je odbranjeno pravo i pravda. Nadamo se da će i ostali razumeti da ovo nije bilo samo pitanje Srbije, ovo je bilo pitanje da li će Interpol ostati policijska organizacija ili će ući u političke vode“,naglasio je ministar Stefanović. On je, kako se navodi u saopštenju, ocenio i da je na ovakav način „Srbija doprinela da Interpol zaista ostane organizacija policije, da se bavi svojim pitanjima, a ne politikom“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari