Suspendovan glavni tužilac BiH zbog referenduma 1Foto: klix.ba

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović je suspendovan je zbog održavanja referenduma u Republici Srpskoj koji je prethodno Ustavni sud zabranio.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i saveta tužilaca (VSTS) BiH povodom zahteva Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTS-a BiH donela je odluku da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u istom tužilaštvu.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

„Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može uticati na ishod disciplinskog postupka, kao i na pravo odbrane tuženog“, navode u VSTS-u.

I Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom za 3. oktobar.

Inače, Kancelarija disciplinskog tužioca podniela je prije dva dana disciplinsku tužbu protiv Salihovića, jer se navodno upustio u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu ovlašćena, mešao se u rad sudije i tužioca i opstruisao njihove aktivnosti, davao lažne i nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto i slično.

U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, upustio se u neprimerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca, prenosi RTRS.

Među prekršajima je navedeno i namerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprijeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te ponašanjem doveo u pitanje poverenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Ukoliko bude prihvaćena tužba, uslediće postupak na kojem će biti ispitani navodi disciplinskog tužioca.

Disciplinski tužilac je kao krajnju meru zatražio razrešenje Salihovića dužnosti, o čemu će biti odlučivano na kraju postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari