Švajcarska ambasada na KiM: Osuda negiranja zločina u Račku 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Švajcarska ambasada na Kosovu reagovala je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, govoreći o osudi bivšeg ministra Ivana Todosijevića, masakr u Račku nazvao izmišljotinom koji je iscenirao Vilijem Voker, piše Gazeta Ekspres.

Iz Švajcarske ambasade navode da je u postkonfliktnim društvima od suštinske važnosti pomiriti se sa prošlošću. “Važan deo toga je prepoznavanje žrtava i osuda počinjenih zločina.

Utvrđivanje činjenica i otkrivanje istine o prošlim događajima preduslov su za smisleno i trajno pomirenje. Izjave o sukobima treba da se zasnivaju na činjenicama i pokazuju poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

Revanšizmu i negiranju ratnih zločina mora se suprodstaviti, posebno kada su u pitanju predstavnici državnih institucija”, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Gazeta Expres, Švajcarska ambasada na Kosovu i Kosovski centar za humanitarno pravo podržavaju snažne i nedvosmislene osude izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojima se negira zločin u Račku.

Na izjave o Račku reagovali su proteklih dana i šef Unmika Zahir Tanin, predstavnici EU i ambasade SAD i Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari