Tači: Izbori na severu Kosova i Metohije 19. maja 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, u kojima su predstavnici Srpske liste krajem novembra podneli ostavke, prenosi N1.

Za 19. maj Tači je raspisao  vandredne izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana. Beograd za sada bez reakcije na tu odluku.

Kako je Blic ranije danas naveo, Tači je odluku o izborima doneo danas. A u obrazloženju odluke, kako list navodi, stoji da Tači raspisuje izbore na na osnovu “ustavnih i zakonskih ovlašćenja”.

N1 podseća da je Tači, gotovo dva meseca pre isteka zakonskog roka odlučio da raspiše izbore i popuni upražnjena mesta gradonačelnika, nastala posle odluke predstavnika Srpske liste iz novembra prošle godine da podnesu ostavke.

Oni su takvu odluku doneli zbog uvođenja takse koja je i dalje na snazi, pa je nejasno da li će Srpska lista bojkotovati i raspisane izbore.

Potez o raspisivanju izbora podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je pozvao na slobodne i demokratske izbore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari