Tači: Mogućnost kompromisa minimalna, imamo podršku SAD 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

Predsednik Kosova Hašim Tači je informisao članove vladinog kabineta o razgovorima Beograda i Prištine koji su vođeni u Briselu 24. juna, prenosi RTK Live.

Tači je rekao da je otvorena finalna faza razgovora na najvišem političkom nivou i da će parlament Kosova biti uključen u ovaj proces, ali i da je mogućnost za kompromise mininmalna. Predsednik Tači je rekao da je Kosovo posvećeno postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom koji bi bio zaključen recipročnim priznanjem.

„Jasno smo stavili do znanja da je Kosovo iscrpelo svoje moguće kompromise koji su dobili konkretan oblik preko Ahtisarijavog plana, tačnije našeg Ustava i Zakona. Shodno tome mi smo rekli da je mogućnost za dodatne kompromise sa naše strane minimalana. Suprotna strana je takođe iznela svoje stavove o kojima ja ne mogu da govorim, jer bi bilo suprotno etici“, rekao je Tači. Tači je kazao da je dijalog ušao u završnu fazu i da ima snažnu podršku SAD-a. „SAD uvek, u svakoj rundi pregovora imaju svoje predstavnike u Briselu, kako bi koordinisali proces sa strankama u dijalogu i kako bi podržali ovaj proces. Tako je bilo i ovog puta. Imao sam dva radna sastanka sa predstavnicima SAD-a, pre zvanicnog sastanka u Briselu.

Ovi redovni sastanci sa našim glavnim strateškim partnerom, kao i ostalim važnim evropskim drzavama, od značaja su za ovaj proces i koordinaciju naših postupaka u interesu mira i stabilnosti na Kosovu, ali i region“, kazao je on. Tači je kazao i da će rad delegacije koja učestvuje u dijalogu biti transparentan jer je to obaveza prema građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari